Jak zrobić syrop z sosny?
Canva Pro

Jak zrobić syrop z sosny?

Na przełomie kwietnia i maja warto przygotować syrop z sosny, który niesamowicie wzmocni nasz organizm. Receptura naszych babć jest banalnie prosta, a powstały napój można stosować przez cały rok - dodając do herbaty czy używając do śniadania. To prawdziwy eliksir zdrowia.

Naturalne syropy, które samodzielnie możemy wykonać w domu, są świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu. Przepisy na ich przygotowanie są banalne i często nie potrzebujemy wyszukanych składników, by zrobić napój wspomagający nasz układ odpornościowy.

Przy tego typu syropach niezastąpione okazują się receptury naszych babć, które z upływem czasu nie tracą na wartości, a wręcz przeciwnie – wydają się jeszcze bardziej drogocenne. Najbardziej popularnymi przepisami na syropy, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie, są te na przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego czy niezawodnego przy przeziębieniu syropu czosnkowego.

Jednak w pod koniec kwietnia i w maju najlepiej przygotować syrop, który jest mniej popularny niż wyżej wymienione, choć swoimi właściwościami dorównuje klasykom, a w niektórych względach nawet je przewyższa. Mowa oczywiście o syropie z sosny, który potocznie nazywany jest eliksirem zdrowia.

Kiedy przygotowywać syrop z sosny?

Dlaczego pora przygotowania syropu z sosny jest taka ważna? Ponieważ na przełomie kwietnia i maja pędy sosny zawierają najwięcej drogocennych składników, które niebywale wpłyną na nasz organizm. Właściwości syropu zależą też jednak od jakości użytych surowców.

Mięso drobiowe cały czas drożejeMięso drobiowe cały czas drożejeCzytaj dalej

Napój z sosny nazywany jest "syropem majowym", gdyż pędy tego drzewa osiągają w tym czasie długość ok. 12 cm. Wtedy też najlepiej je zrywać. Niektórzy uważają, że odpowiednim miesiącem na takie zbiory jest również marzec.

Przy tego typu zbiorach warto pamiętać, że niektóre gatunki sosny są chronione. Koniecznie omijaj więc kosodrzewinę, sosnę błotną czy limbę. Najodpowiedniejsze do syropu będą po prostu pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris – jej zidentyfikowanie nie powinno przysporzyć większych trudności.

Jak zbierać pędy z młodej sosny?

Należy również pamiętać o tym, by nie zrywać pędów tylko z jednej sosny, bo znacząco jej nie osłabić. Lepiej zrezygnować ze zbioru pędów z drzewa, które rośnie przy ulicy – wtedy narażone jest ono na zanieczyszczenia.

Jak rozpoznać najlepszej jakości pędy? To te, które obleczone są brązową, klejącą się otoczką. Jest ona oznaką, że we wnętrzu kryje się sporo soku. Do zbierania warto zabrać ze sobą nóż, kosz lub wiaderko i rękawiczki ochronne.

syrop z sosny

Źródło: Free-Photos z Pixabay

Dlaczego syrop z sosny jest taki zdrowy?

Pędy sosny są bogate w cenne substancje. Najważniejsze z nich to witamina C i garbniki, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Dzięki zawartości flawonoidów wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników. Dzięki temu wzmacniają się nasze naczynia krwionośne, a skóra wolniej się starzeje.

Pędy zawierają również olejki eteryczne, gorycze oraz kwasy żywiczne, które działają zbawiennie na nasz organizm. Taki syrop to doskonały lek na kaszel, katar, przeziębienie czy grypę. Świetnie sprawdzi się przy osłabieniu organizmu. Posiada właściwości wykrztuśne, odkażające i bakteriobójcze, dlatego uznawany jest za naturalny antybiotyk.

Jak przygotować syrop z sosny?

Składniki:

  • pędy sosny - ok. 1 kg
  • cukier - ok. pół kg (ewentualnie miód lub ksylitol)
  • słoiki

Przepis na syrop z pędów sosny:

Około 1 kg pędów sosny wyczyść z okrywającej je brązowej łuski. Następnie dokładnie oczyść je z brudów i ewentualnych owadów (ważne: nie powinno się ich myć). Po wykonaniu tej czynności włóż do słoja warstwę pędów, a następnie posyp je cukrem i dokładnie ugnieć. Rób tak za każdym razem. Warstwy pędów i cukru układaj na przemian w stosunku 1:1.

Pełny słoik zabezpiecz, zakręcając pokrywkę lub przewiązując go gazą. Tak przygotowany syrop odstaw na około 4 tygodnie. Napój będzie gotowy do spożycia, gdy nabierze herbacianego koloru. Wtedy należy przecedzić płyn do ciemniejszych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia, gdzie można go przechowywać do ok. 8 miesięcy.

Artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet, Apteka Zawiszy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł