Jak zrobić tradycyjne gołąbki bez ryżu?
Podstawowymi składnikami tradycyjnych gołąbków jest kapusta, mięso i ryż. Ale jak się okazuje ryż bez problemu można zastąpić innym składnikiem, dzięki czemu klasyczne gołąbki zyskają pełniejszy smak. Zobacz jak przygotować bezryżowe, przepyszne gołąbki.
Gołąbki kochamy za ich pożywność i bogaty smak. Jednak tak naprawdę ryż jest tutaj najbardziej neutralnym w smaku składnikiem. Gdy zastąpimy go bardziej wyrazistą kaszą jęczmienną lub gryczaną ta potrawa zyska prawdziwą głębię smaku. Dlatego zachęcamy do wypróbowania bezryżowych gołąbków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do gołąbków z kaszą warto też dodać trochę zrumienionego boczku albo suszonych grzybów. Te dwa dodatki doskonale harmonizują z kaszą i nie kłócą się z mięsem, ani kapustą.
Przepis na gołąbki bez ryżu
Składniki:
-
luźna główka kapusty włoskiej lub białej,
-
szklanka kaszy gryczanej,
-
garść suszonych grzybów,
-
50 dag mielonego mięsa z łopatki,
-
15 dag wędzonego boczku,
-
cebula,
-
3 łyżki oleju,
-
kostka rosołowa,
-
słoiczek koncentratu pomidorowego,
-
pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
Przygotowanie gołąbków z kaszą gryczaną
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Umieść ją w garnku z wodą, zagotuj i gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne. Kapustę wyjmij, przestudź, zdejmij elastyczne liście. Pozostałą kapustę ponownie umieść w gorącej wodzie i lekko ją obgotuj. Liście wystudź.
Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Pamiętaj, że kasza nie powinna być zbyt miękka, wtedy farsz w gotowych gołąbkach będzie bardziej zwarty.
Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Gotuj ok. 10 minut, odcedź zachowując płyn, grzyby posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju.
Do mielonego mięsa dodaj kaszę, grzyby, cebulę i boczek. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym.
Z każdego liścia kapusty usuń stwardniałe kawałki. Na tak przygotowanym liściu kapusty kładź 2 łyżki przygotowanego farszu, uformuj gołąbki.
Kostkę rosołową rozpuść w gorącej wodzie z namaczania grzybów. Jeśli płynu jest mniej niż szklanka uzupełnij go wodą. Zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, sos dopraw solą i pieprzem.
Gołąbki umieść w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem, przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zapiekaj ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy