Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Canva/Natkinzu

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa to standardowe danie świąteczne, bez którego wiele uroczystości nie byłoby takich samych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się nią w zwykły dzień. Tym razem prezentujemy wersję z marynowanymi grzybkami. Dodatek ten nadaje jej ciekawego, lekko ostrego i kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z resztą składników.

Ciężko znaleźć prostsze danie niż sałatka jarzynowa, która wymaga jedynie pokrojenia i połączenia wszystkich składników. Jej amatorzy jedzą ją od dziesiątek lat w praktycznie niezmiennej formie.

Z tego też powodu warto wprowadzić niewielką modyfikację do klasycznego przepisu i dodać do niego kilka marynowanych grzybów. Jeśli masz ich zapas w swojej spiżarce, sięgnij po ulubiony rodzaj, a nie będziesz zawiedziony końcowym smakiem sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 marchewek

  • pietruszka

  • seler

  • 5 jajek na twardo

  • słoik marynowanych grzybków

  • puszka groszku

  • por

  • jabłko

  • majonez

  • musztarda

  • sól

  • pieprz 

Zacznij od umycia wszystkich warzyw korzeniowych pod bieżącą wodą, obrania ich i wrzucenia do garnka. Zalej je wodą, postaw na gazie pod przykryciem i gotuj do całkowitej miękkości. Odstaw na bok do wystudzenia.

Por

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Por pokrój w cienkie plasterki, odsącz groszek z zalewy i dodaj je do warzyw w misce.

Grzybki odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Podobnie rozdrobnij jajka. Specjały dodaj do reszty składników. Musztardę, majonez, sól oraz pieprz wymieszaj i połącz z warzywami. Zamieszaj, schowaj do lodówki na całą noc i gotowe. Smacznego.

Marynowane grzyby

Źródło: canva/alisafarov, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >