Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 24.08.2021 02:00

Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku

Brukselka pieczona
canva

Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach.

Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.

Przepis na lekko słodką, pieczoną brukselkę z dodatkiem miodu

Składniki:

  • 75 dag brukselki,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki płynnego miodu,

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonej brukselki

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osącz. Większe brukselki przekrój na pół lub w ćwiartki. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę do miski. Wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek. Do miski wsyp brukselkę, całość wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią brukselkę, równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 25 minut dwa razy mieszając w czasie pieczenia. Piecz, aż lekko się przyrumieni. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: amerykaodkuchni