Smakosze.pl
Brukselka pieczona

canva

Lekko słodka pieczona brukselka z dodatkiem miodu i czosnku

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach.

Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.

Przepis na lekko słodką, pieczoną brukselkę z dodatkiem miodu

Składniki:

  • 75 dag brukselki,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki płynnego miodu,

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • sól, pieprz

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pieczonej brukselki

Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osącz. Większe brukselki przekrój na pół lub w ćwiartki. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę do miski. Wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek. Do miski wsyp brukselkę, całość wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią brukselkę, równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 25 minut dwa razy mieszając w czasie pieczenia. Piecz, aż lekko się przyrumieni. Smacznego!

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: amerykaodkuchni

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Czytaj więcej >
Kotlety schabowe z ziemniakami i kapustą

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety schabowe bez namaczania

Czytaj więcej >
Sernik z rosą

Przepisy

Niezawodny przepis na sernik ze złocistą rosą

Czytaj więcej >
Zapiekany z ziemniakami kalafior

Przepisy

Kalafior z ziemniakami zapiekany w śmietanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Kotlety ziemniaczane

Przepisy

Przepis na kotlety ziemniaczane z serem - w sam raz na piątkowy obiad

Czytaj więcej >