Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera
Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie sekrety skrywa sok z selera naciowego?
Z całą pewnością sok z selera naciowego większości smakoszy kojarzy się ze zdrowym dodatkiem jedzeniowym. W istocie niepozorny napitek dostarcza licznych witamin i minerałów. Co znajdziemy w soku z selera?
witamina C
witamina B1
witamina B2
witamina B3
witamina B4
witamina B5
witamina A
witamina E
witamina K
potas
fosfor
magnez
wapń
sód
żelazo
błonnik
Trzeba przyznać, że już sama lista składników odżywczych robi ogromne wrażenie. Sok z selera naciowego wspomaga odchudzanie oraz działa przeciwzapalnie. Napój zapewnia także uczucie sytości. Oprócz tego sok ma niski indeks glikemiczny i obniża poziom złego cholesterolu.
Jak przygotować sok z selera naciowego?
Domowy sok z selera naciowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zblendować odpowiednie składniki. Potrzebne nam będzie 6 łodyg selera i 2 jabłka. Oczywiście na początku musimy je dokładnie umyć.
Seler pozbawiamy końcówek i kroimy na niewielkie kawałki. Z kolei jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Oba składniki umieszczamy w blenderze z niewielkim dodatkiem wody.
Gotowy sok przecedzamy przez sitko. Rzecz jasna specjał możemy także przygotować w sokowirówce. Najlepiej pić świeżo przyrządzony napój. Warto pamiętać, że możemy go wzbogacić również o marchewki, gruszki, cytrynę oraz ananasa.
Godne uwagi są również inne soki domowej roboty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał z jeżyn. Niedawno prezentowaliśmy także recepturę na sok z kiszonych buraków.
Canva / 5second
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: