Smakosze.pl
Sok z selera

Canva / 5second

Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

3 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.

Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie sekrety skrywa sok z selera naciowego?

Z całą pewnością sok z selera naciowego większości smakoszy kojarzy się ze zdrowym dodatkiem jedzeniowym. W istocie niepozorny napitek dostarcza licznych witamin i minerałów. Co znajdziemy w soku z selera?

  • witamina C

  • witamina B1

  • witamina B2

  • witamina B3

  • witamina B4

  • witamina B5

  • witamina A

  • witamina E

  • witamina K

  • potas

  • fosfor

  • magnez

  • wapń

  • sód

  • żelazo

  • błonnik

Trzeba przyznać, że już sama lista składników odżywczych robi ogromne wrażenie. Sok z selera naciowego wspomaga odchudzanie oraz działa przeciwzapalnie. Napój zapewnia także uczucie sytości. Oprócz tego sok ma niski indeks glikemiczny i obniża poziom złego cholesterolu.

Pierogi z kurkami

Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować sok z selera naciowego?

Domowy sok z selera naciowego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zblendować odpowiednie składniki. Potrzebne nam będzie 6 łodyg selera i 2 jabłka. Oczywiście na początku musimy je dokładnie umyć.

Seler pozbawiamy końcówek i kroimy na niewielkie kawałki. Z kolei jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Oba składniki umieszczamy w blenderze z niewielkim dodatkiem wody.

Gotowy sok przecedzamy przez sitko. Rzecz jasna specjał możemy także przygotować w sokowirówce. Najlepiej pić świeżo przyrządzony napój. Warto pamiętać, że możemy go wzbogacić również o marchewki, gruszki, cytrynę oraz ananasa.

Godne uwagi są również inne soki domowej roboty. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na specjał z jeżyn. Niedawno prezentowaliśmy także recepturę na sok z kiszonych buraków.

Sok z selera naciowego

Sok z selera naciowego

Canva / 5second

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >