Smakosze.pl Dieta Jaka jest bezpieczna ilość czerwonego mięsa?
Pixabay / webandi

Jaka jest bezpieczna ilość czerwonego mięsa?

18 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie od dziś wiadomo, że czerwone mięso może negatywnie wpływać na zdrowie. Zgodnie z zaleceniami lekarzy oraz dietetyków tygodniowo nie powinno się go jadać więcej niż pół kilograma. Okazuje się, że Polacy potrafią nawet trzykrotnie przekroczyć ten limit. Warto pamiętać, że regularne zajadanie czerwonego mięsa może przyczynić się do choroby nowotworowej. Najbardziej powinniśmy wystrzegać się przetworzonych produktów.

Bez wątpienia czerwone mięso często gości na naszych stołach. Oprócz wołowiny zalicza się do niego również wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, koninę oraz dziczyznę. Nietrudno natknąć się na wielbicieli takowych mięs. Należy jednak mieć na względzie ich potencjalną chorobotwórczość.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Czerwone mięso może nam zaszkodzić

Z pewnością większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że czerwone mięso nie jest najzdrowszym z wyborów kulinarnych. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że przyczynia się ono, chociażby do podwyższonego poziomu złego cholesterolu .

Czerwone mięso jest nie lada pokusą z uwagi na swoje walory smakowe. Nie bez powodu sięga po nie wiele osób na całym świecie. Polacy jadają go bardzo dużo, w związku z tym warto poruszyć kwestię potencjalnej szkodliwości produktów spożywczych na bazie czerwonego mięsa .

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wskazuje w swoich raportach zbieżność dotyczącą spożywania czerwonego mięsa, a zachorowalnością na nowotwory. Mowa między innymi o raku jelita grubego, trzustki, żołądka oraz gruczołu krokowego. Ryzyko zwiększa się, jeśli sięgamy po przetworzone czerwone mięso .

Niektórzy stwierdzają, że przetworzone czerwone mięso jest tak rakotwórcze, jak azbest. W związku z tym lepiej unikać częstego sięgania po produkty poddawane smażeniu, grillowaniu, wędzeniu, soleniu, peklowaniu oraz marynowaniu . Warto nadmienić, że w przypadku wędlin ryzyko jest jeszcze wyższe z uwagi na dodatki takie jak azotany i azotyny.

Nie można zapomnieć o tym, że zgodnie z szacunkami Global Burden of Disease Project dieta obfitująca w czerwone mięso przyczynia się rocznie do 50 tysięcy zgonów z powodu nowotworów . Takie doniesienia powinny dawać sporo do myślenia.

Jak często jadać czerwone mięso?

Eksperci zalecają, by sięgać po czerwone mięso maksymalnie trzy razy tygodniu. W inne dni lepiej wybierać ryby lub warzywa. Najlepiej swój jadłospis w znacznej mierze oprzeć na pełnoziarnistych produktach oraz roślinach strączkowych. To właśnie one stanowią główne podstawy aktualnej piramidy żywienia.

Czerwone mięso nie należy do najzdrowszych
Czerwone mięso nie należy do najzdrowszych

(Canva / bhofack2)

Jeśli uwielbiasz czerwone mięso, pamiętaj, że najlepiej, jeśli nie je się go więcej niż 500 g na tydzień . W przeciwnym wypadku możemy znacząco zwiększyć szanse na wystąpienie choroby nowotworowej.

Oczywiście, jeśli chcemy zadbać o swoje zdrowie, wówczas najrozsądniejszym wyjściem jest zaczerpnięcie porady lekarza i dietetyka. Nie należy zapominać także o tym, że absolutną podstawą jest różnorodna i zbilansowana dieta. Warto wiedzieć, czego lepiej nie jadać po czterdziestce .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy