Smakosze.pl Porady Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku?
canva/12MN

Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku?

12 grudnia 2021

Ryba po grecku jest jedną z potraw, która już niebawem zagoszczą na świątecznych stołach. Najsmaczniejsza wychodzi wtedy, gdy do jej przyrządzenia wybierzemy odpowiednią rybę. Nie może być zbyt tłusta, bo i tak będziemy ją smażyć. Podpowiadamy, po którą najlepiej sięgnąć.

Postna kolacja wigilijna dopuszcza jedzenie ryby. W wielu domach pojawi się karp czy śledzie . Część z was z pewnością skusi się na pyszną rybę po grecku. Łatwo ją przyrządzić, lecz dobór składników może zaważyć o smaku.

Która ryba będzie najlepsza do tego dania?

Przede wszystkim należy zadbać, by była świeża i dobrej jakości. Z tego względu odradza się przyrządzanie dania z pangi i ryby maślanej. Gatunki te często hodowane są w nieodpowiednich warunkach, przez co ich wartości odżywcze są znikome .

Do przygotowania tego dania najlepsze będą ryby charakteryzujące się chudym mięsem takie jak np. miruna. Występujący najczęściej w Oceanie Spokojnym gatunek ma nie tylko bardzo delikatne i lekkie mięso, ale też jest niemalże pozbawiony ości .

Po jakie ryby jeszcze warto sięgać?

Jeśli nie możemy dostać miruny, wybierzmy dorsza. Jest lekki i sprawdzi się równie dobrze w tym daniu. Musimy tylko pamiętać, by nie przesadzić z długością smażenia. Jeśli filety spędzą na patelni zbyt dużo czasu, wyjdą suche i niesmaczne.

Dobrym wyborem będą też mintaj i morszczuk. Nie będą zbyt tłuste ani zbyt drogie, a przy tym z łatwością je usmażymy. Danie z ich udziałem wyjdzie równie smaczne.

Te dwie ryby zamykają listę sprawdzonych gatunków, z którymi potrawa będzie dobrze skomponowana. Dobrej jakości łososia, halibuta czy pstrąga pozostawmy na świąteczny obiad. Najlepsze wyjdą, gdy przyrządzimy je w piekarniku.

Łosoś na patelni
Łososia lepiej podać na świąteczny obiad

Źródło zdjęcia: canva/alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy