Smakosze.pl
śledzie

canva/ALLEKO

Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami

29 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Śledź na Wigilię musi być. Z cebulą, burakiem czy w śmietanie. My dziś nie dodamy do nich jednak ani jabłka, ani żurawiny, ani rodzynek. Przygotujemy bowiem śledzie wigilijne z suszonymi grzybami. Są nieziemsko pyszne i bardzo aromatyczne.

Połączenie śledzi z suszonymi grzybami, nie jest oczywistością. Ta solona ryba zwykle bowiem jest zestawiana ze słodkawymi dodatkami. Jednak leśne grzyby też dobrze komponują się ze śledziem. A to połączenie jest nadzwyczaj bożonarodzeniowe. Koniecznie je przetestujcie.

Sałatka jarzynowa z grzybami

Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • kilka listków laurowych

  • 3-4 jagody jałowca

  • sól, pieprz

  • ok. 1/2 szklanki oleju na zalewę

  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie śledzi z suszonymi grzybami

Grzyby suszone opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je ok. pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Zestaw je z ognia, wystudź.

Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-4 godziny do namoczenia. Odcedź je, osusz, pokrój na kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju. Dodaj grzyby wraz z zalewą, a także listki laurowe i jałowiec. Gotuj, aż wyparuje płyn, dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

W słoiku układaj na przemian warstwy śledzi i grzybów. Zalej je zalewą z oleju i octu balsamicznego. Słoik zamknij, wstaw na 2-3 dni do lodówki.

Po inne przepisy na wigilijnego śledzia zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak śledzie w oleju przygotowuje Magda Gessler, a także jak zrobić śledzie korzenne.

suszone grzyby

suszone grzyby

Źródło: canva/morisfoto

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >