Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami
Śledź na Wigilię musi być. Z cebulą, burakiem czy w śmietanie. My dziś nie dodamy do nich jednak ani jabłka, ani żurawiny, ani rodzynek. Przygotujemy bowiem śledzie wigilijne z suszonymi grzybami. Są nieziemsko pyszne i bardzo aromatyczne.
Połączenie śledzi z suszonymi grzybami, nie jest oczywistością. Ta solona ryba zwykle bowiem jest zestawiana ze słodkawymi dodatkami. Jednak leśne grzyby też dobrze komponują się ze śledziem. A to połączenie jest nadzwyczaj bożonarodzeniowe. Koniecznie je przetestujcie.
Nieziemsko pyszne śledzie wigilijne z suszonymi grzybami
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
2 garście suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
kilka listków laurowych
3-4 jagody jałowca
sól, pieprz
ok. 1/2 szklanki oleju na zalewę
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie śledzi z suszonymi grzybami
Grzyby suszone opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na noc. Następnego dnia gotuj je ok. pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Zestaw je z ognia, wystudź.
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-4 godziny do namoczenia. Odcedź je, osusz, pokrój na kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, zeszklij i delikatnie zrumień na oleju. Dodaj grzyby wraz z zalewą, a także listki laurowe i jałowiec. Gotuj, aż wyparuje płyn, dopraw solą i pieprzem. Wystudź. W słoiku układaj na przemian warstwy śledzi i grzybów. Zalej je zalewą z oleju i octu balsamicznego. Słoik zamknij, wstaw na 2-3 dni do lodówki. Po inne przepisy na wigilijnego śledzia zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak śledzie w oleju przygotowuje Magda Gessler, a także jak zrobić śledzie korzenne.
Źródło: canva/morisfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram