Smakosze.pl Porady Jaka jest różnica między cukrem waniliowym, a wanilinowym? Zaskoczenie będzie ogromne
canva/HandmadePictures

Jaka jest różnica między cukrem waniliowym, a wanilinowym? Zaskoczenie będzie ogromne

18 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Na sklepowych półkach znajdziemy zarówno cukier waniliowy, jak i cukier wanilinowy. Różni je nazwa, cena i przede wszystkim skład. Jaka jest różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym? Jesteśmy pewni, że zaskoczenie będzie dla Was ogromne.

Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, deserów, domowych, słodkich bułek, rogalików. Dodajemy go również do koktajli, naleśników, gofrów, owsianki. Niewiele osób wie jednak, że między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.

Z pewnością pierwszą rzeczą, na jaką zwrócimy uwagę podczas kupowania cukru waniliowego, jest odmienna cena. Małe opakowanie cukru z wanilią kosztuje około 4 zł, cukier wanilinowy natomiast około 1 zł. Nie jest to jednak jedyna różnica między cukrem waniliowym a wanilinowym.

Możemy samodzielnie przygotować również ten pyszny dodatek do ciast. Potrzebujemy cukru brązowego lub białego i laski wanilii. Domowy cukier waniliowy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, a ciasta z nim przygotowane będą smakować jeszcze lepiej.

Jaka jest różnica między cukrem wanilinowym a waniliowym?

Cukier waniliowy to produkt naturalny, otrzymywany z cukru białego lub brązowego i prawdziwej wanilii. Cukier pachnie bardzo intensywnie i smakuje wyśmienicie. Jest doskonałym dodatkiem do ciast, naleśników, gofrów i innych deserów.

Cukier wanilinowy natomiast to produkt chemiczny, otrzymywany ze sztucznie pozyskiwanej waniliny. Wanilina pachnie podobnie, jednak nie ma tak wyraźnego smaku jak prawdziwa wanilia. Cukier wanilinowy to więc nic innego, jak tańszy zamiennik cukru waniliowego, który niestety nie ma nic wspólnego z prawdziwą, aromatyczną wanilią.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Składniki:

  • 400 g cukru białego lub brązowego

  • laska wanilii

Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij ziarenka. Do umytego, idealnie suchego słoika włóż laskę i ziarenka wanilii. Wsyp cukier, zakręć szczelnie, potrząśnij kilka razy i odstaw w ziemne i suche miejsce na 2 tygodnie.

Przez ten czas co kilka dni wstrząśnij słoikiem. Jeśli cukier będzie przechowywany w szczelnym słoiku, zachowa smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy.

Dowiedz się również, dlaczego warto dodać łyżkę octu do biszkoptu , efekt zachwyci każdego. Zostały owoce z kompotu? W tym artykule dowiesz się, co możesz z nich przygotować.

Cukier waniliowy
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu, domowe-wypieki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy