Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie.
Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?
Przepis na drobiowe kotlety dewolaj
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
200 g masła
4-5 ząbków czosnku
posiekana natka pietruszki
4 jaja
mąka pszenna
bułka tarta
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować drobiowe kotlety dewolaj?
Czosnek starannie siekamy i łączymy go z masłem oraz natką pietruszki. Z tłuszczu przygotowujemy większe ruloniki i wstawiamy je do lodówki na kilka minut. Mięso oczyszczamy i siekamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kurczaka formujemy na dłoni w spory placek. Na środku układamy jedną porcję aromatycznego masła, po czym działamy tak, by zamknąć tłuszcz w środku. Podłużny kotlet dewolaj panierujemy podwójnie w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej.
Gdy już przygotujemy wszystkie sztuki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy panierka stanie się złocista. Staropolskie kotlety dewolaj smakują znakomicie z frytkami i delikatną surówką z marchewki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mięsne specjały. Polecamy chrupiącą i soczystą karkówkę z pieca oraz wyjątkowo smaczne drobiowe kotlety gyros.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do naleśników jeszcze jeden składnik. Wyjdą miękkie i puszyste
Babcia do racuchów wsypuje ekstra składnik. Wychodzą jeszcze lepsze
Najprostsze ciasto z 2 składników. Zero wysiłku, a efekt zachwyca