Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co można zrobić z owocami po kompocie? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są niezwykle cenne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.08.2022 21:41

Co można zrobić z owocami po kompocie? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są niezwykle cenne

Co można zrobić z owocami po kompocie? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, są niezwykle cenne
canva/AGfoto

Ugotowałeś domowy kompot i nie wiesz, co zrobić z owocami? Owoce z kompotu wykorzystasz do wielu świetnych deserów, przekąsek i dań obiadowych na drugi dzień. Owoce możesz również zapiec pod słodką kruszonką, będą idealne do kawy.

Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania w weekend bez domowego kompotu przygotowanego z owoców sezonowych lub w syropie. Nie każdy jednak wie, że truskawki, maliny, jabłka i inne owoce możemy ponownie wykorzystać do przygotowania deserów i pysznych dań.

Owoce z kompotu wykorzystamy w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Naleśniki z musem, kisiel, owoce zapieczone pod kruszonką, pierogi to tylko niektóre propozycje, których warto spróbować. Owoce będą smakować wyśmienicie w każdej wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Kompot ugotujemy z jabłek, truskawek, gruszek, śliwek, malin. Możemy dodać również rabarbar, śliwki. Im więcej świeżych owoców, tym kompot będzie smaczniejszy. Owoce z kompotu warto odrobinę dosłodzić cukrem lub naturalnym słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią.

Co można zrobić z owocami z kompotu? Mamy najlepsze propozycje, każdy znajdzie coś dla siebie

  • Koktajl owocowy. Owoce z kompotu zblenduj z kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. W ten sposób otrzymasz świetną i zdrową przekąskę.

  • Mus do lodów i naleśników. Owoce z kompotu zblenduj i dodaj odrobinę cukru lub miodu. Mus będzie świetnym dodatkiem do deserów i naleśników budyniowych z twarogiem.

  • Pierogi na słodko. Odsączone owoce doskonale sprawdzą się jako farsz do pierogów. Podaj je z kwaśną śmietaną i oprósz cukrem wanilinowym, wszyscy będą zachwyceni.

  • Z owoców i resztki kompotu przygotujesz wyśmienity kisiel i galaretkę. Deserki są proste w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze od gotowych produktów.

  • Owoce pod kruszonką. Odsączone owoce zapiecz oprószone słodką kruszonką. To pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto do kawy.

Owoce pod kruszonką, czyli błyskawiczny deser do kawy z owoców z kompotu

Do przygotowania owoców pod kruszonką potrzebujesz odsączonych jabłek, gruszek, wiśni, truskawek lub innych ulubionych owoców, łącznie około 800 g. Kruszonkę przygotujesz natomiast z masła, mąki i cukru.

Dwie niepełne szklanki mąki wsyp do miski, dodaj szklankę drobnego cukru, kostkę masła i całość wyrabiaj do powstania gładkiego, jednolitego ciasta, następnie wyrób z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 20 minut.

Naczynie do tart wysmaruj masłem, poukładaj owoce, pokrusz ciasto na kruszonkę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut, smacznego.

Owoce pod kruszonką
canva/Ildi Papp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps, aniagotuje