Jaka jest różnica między śmietaną, a śmietanką? Niektórzy nazw używają zamiennie
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem, choć niektórzy ich nazw używają zamiennie. Co prawda obie są przetworami mlecznymi, jednak ich zastosowanie, smak i parametry znacznie się różnią i nie zawsze da się ich używać zamiennie. Wyjaśniamy, jak powstają i jak można je wykorzystać w kuchni.
Wiele osób stosuje zamiennie nazwy śmietana i śmietanka. Terminy te opisują jednak dwa różne produkty, których zastosowanie też jest odmienne. Wskazujemy najważniejsze różnice i podpowiadamy, jak wybrać właściwy nabiał do przyrządzanego dania.
Śmietana i śmietanka znacznie się od siebie różnią
Jedyne, co łączy te dwa produkty to pochodzenie — oba są otrzymywane z mleka. Na tym jednak podobieństwa się kończą, bo śmietanka jest produktem, który powstaje podczas odwirowania krowiego nabiału. Śmietana natomiast powstaje ze śmietanki w procesie fermentacji mlekowej z udziałem żywych kultur bakterii.
Inny jest również smak i konsystencja obu produktów. Śmietanka jest dość słodka i zazwyczaj rzadka bądź po prostu płynna. Śmietana jest zwykle gęsta i ze względu na fakt, iż jest wyrobem fermentowanym, ma charakterystyczny, lekko kwaskowy smak.
Oba te produkty odróżnia też zawartość tłuszczu. Śmietana występuje zwykle jako wyrób o zawartości 12-18% mlecznego tłuszczu. Śmietanka natomiast może występować w wersji o 9-12-procentowej, a także 30-36-procentowej.
Do czego wykorzystuje się śmietanę i śmietankę?
Przeznaczenie tych mlecznych wyrobów także jest odmienne. Śmietanę najczęściej stosuje się do zabielania zup i sosów oraz podaje jako dodatek do dań wytrawnych takich jak placki z ziemniaków czy pierogi. Śmietank ę zwykle stosuje się w deserach i tortach. Tłusta da się ubić na sztywną masę i wykorzystać, jako krem lub dodatek do kremu. Nierzadko też używana jest do dekoracji gofrów, naleśników czy kawy. Można ją też dodawać do sosów, np. do makaronu. Nada im aksamitnej konsystencji i doskonałego smaku.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, które z dodatkiem śmietany lub śmietanki staną się jeszcze lepsze. Szczególnie polecamy proste i pełne smaku naleśniki kakaowe oraz chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? 1 przepis bije na głowę wszystkie inne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama