Smakosze.pl Porady Jaką śmietanę dodawać do mizerii?
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Jaką śmietanę dodawać do mizerii?

24 września 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.

Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Śmietana śmietanie nierówna

Nie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt .

Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. J ej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem . Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.

Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru . Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.

Mizeria z dodatkiem śmietany 30%

Śmietana 30% przeważnie kojarzy nam się z deserami. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepysznym cieście, w którym wykorzystujemy właśnie taki nabiał . Nic nie stoi na przeszkodzie, by śmietanę 30% wykorzystać także w mizerii.

Jeśli naszą mizerię wzbogacimy o śmietanę 30%, wówczas powinniśmy dodać do niej kilka niezbędnych dodatków. W przeciwnym wypadku jej smak będzie mdły. Dobrze sprawdzają się sok z cytryny, ocet jabłkowy i odrobina ziołowego pieprzu .

Oczywiście śmietanę należy dodawać do mizerii dopiero na koniec przygotować. W przeciwnym wypadku nasz specjał będzie wodnisty. Jakiej śmietany zazwyczaj używasz?

Mizeria
Mizeria

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy