Smakosze.pl
Bita śmietana

canva/littleny, Getty Images Pro

Jak ubijać śmietanę?

23 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ubijanie śmietany jest zagadnieniem, które dla wielu domorosłych amatorów gotowania, wydaje się skomplikowany. Na szczęście mamy rozwiązanie, które znacznie ułatwi cały proces. Najważniejsza jest niska temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona.

Ubita na sztywno śmietana jest bardzo ważnym elementem wielu ciast oraz deserów - jej lekka konsystencja świetnie komponuje się z kruchymi i twardszymi produktami.

Jednak przygotowanie jej w taki sposób, aby przeszła test przechylania miski do góry nogami, nie jest dla każdego łatwym zadaniem. Jeśli też masz z tym problemy, zastosuj się do poniższych porad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ubijanie śmietany - najważniejsza jest temperatura

Każdy, kto spróbuje ubić śmietanę w temperaturze pokojowej, zrobi masło - śmietana rozwarstwi się i oddzieli się frakcja tłuszczowa od serwatki.

Dlatego kluczowe jest mocne schłodzenie jej w lodówce przez minimalnie kilka godzin do czasu miksowania. W innym wypadku piana najzwyczajniej się nie uda.

Marynowane kurki

Niezawodny przepis na marynowane kurki

CZYTAJ DALEJ

Dla pewności warto również wstawić na godzinę miskę, w której śmietana będzie miksowana, oraz mieszadła miksera - nie można dopuścić do żadnych skoków temperatur.

Proces ubijania śmietany

Na początku zimną śmietanę wlej do miski i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Po tym czasie wsyp cukier puder i ubijaj kolejne 2 minuty.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Śmietana będzie gotowa, kiedy po wyjęciu mieszadła, masa utworzy sztywny czubek. Wtedy można przestać miksować.

Bita śmietana

Źródło: canva/littleny, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

smażenie karpia

Porady

Na jakim oleju smażyć karpia?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Czytaj więcej >
Obieranie ziemniaków

Porady

Jak szybko obierać ziemniaki?

Czytaj więcej >
Wigilijna kolacja może być przygotowana ekspresowo

Porady

Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

Czytaj więcej >
Bigos jest ulubioną potrawą wielu smakoszy

Porady

Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Jaki jest największy błąd podczas smażenia placków ziemniaczanych?

Czytaj więcej >