Jak zrobić ciasto bez pieczenia w 5 minut?
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Istnieje wiele receptur na smakowite desery, które nie wymagają użycia piekarnika. Jedna z nich idealnie sprawdza się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.
Ciasto bez pieczenia w 5 minut
Nie od dziś wiadomo, że ciasto bez pieczenia zazwyczaj nie wymaga dużej ilości pracy. Już wcześniej wspominaliśmy o deserze, który nosi nazwę Śnieżny Puch. Dziś sięgniemy po ciasto Banoffee. Ciasto można przygotować nawet w 5 minut.
Pyszne ciasto bez pieczenia w znacznej mierze składa się z bananów. Oprócz nich w deserze zagości masa kajmakowa oraz serek mascarpone. Całość smakuje obłędnie. Ciasto momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są niemal pewne.
Ciasto Banoffee jest banalnie proste w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy na co dzień stronią od przyrządzania deserów, poradzą sobie z tym wyzwaniem bez większych problemów. Jakich składników potrzebujemy?
4 banany
400 g masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
150 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
100 g masła
50 g migdałów
30 ml soku z cytryny
45 g cukru pudru
100 g czekolady
(Canva / Siraphol)
Prosty przepis na ciasto bez pieczenia
Oprócz wyżej wymienionych składników będziemy potrzebowali jeszcze foremki o średnicy około 25 cm. Na początku herbatniki rozdrabniamy. Łączymy je z roztopionym masłem oraz posiekanymi migdałami. Masą pokrywamy dno foremki, które wcześniej wyścielamy papierem do pieczenia.
Opakowanie masy kajmakowej wstawiamy na chwilę do gorącej wody. Dzięki temu będzie bardziej płynna. Rozsmarowujemy ją na spodzie z herbatników. Banany kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na masie kajmakowej.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy zgęstnieje, wzbogacamy ją stopniowo o serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę bananów. Na koniec ciasto posypujemy wiórkami z tartej czekolady. Możemy również oprószyć deser samym kakao.
Ciasto bez pieczenia smakuje najlepiej, kiedy schłodzimy je przez godzinę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać je od razu. Godny uwagi jest również przepis na deser, z którym poradzi sobie nawet dziecko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Smaker