Smakosze.pl Porady Jaka surówka pasuje do smażonej ryby? Mamy wyjątkową propozycję
canva/Tomophafan

Jaka surówka pasuje do smażonej ryby? Mamy wyjątkową propozycję

18 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Latem częściej niż zwykle jemy na obiad rybę. Wiele osób bowiem wędkuje lub kupuje świeżą rybę, będąc na wakacjach. A wiecie, jaka surówka najlepiej pasuje do smażonej ryby? Oczywiście gusta są różne, ale mamy wyjątkową propozycję, która z pewnością posmakuje większości z was.

Świeża, smażona ryba to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje podana z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Obowiązkowym dopełnieniem tego zestawu powinna być surówka. Wiele osób zastanawia się jednak, z jaką surówką najlepiej podać smażoną rybę. Mamy dla was kilka propozycji, w tym jedną z przepisem.

Najlepsze surówki do smażonej ryby

Smażona ryba jest zazwyczaj delikatna w smaku. Dlatego warto podać ją z nieco ostrzejszym i bardziej wyrazistym dodatkiem. Oczywiście nie musi to oznaczać pikantnej surówki, ale taką, która ma zdecydowany smak.

Dobrym dopełnieniem smażonej ryby będą więc surówki zawierające np. por, cebulę, kiszoną kapustę czy kiszony ogórek. Mogą też mieć dodatek papryki, nawet tej ostrej czy pikli.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 mała marchewka

  • 1 jabłko

  • pół cebuli

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie surówki do smażonej ryby

Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna (a o tej porze nie jest to rzadkością) przepłucz ją, dokładnie odciśnij i posiekaj.

Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

Marchewkę, jabłko i cebulę dodaj do kiszonej kapusty. Przypraw ją nieco pieprzem, połącz z posiekaną natką pietruszki i olejem.

Wskazówka:

Zamiast marchewki do surówki możesz dodać odrobinę płynnego miodu. Złagodzi smak kiszonej kapusty i lekko ją osłodzi.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z pora , a także na surówkę w chińskim stylu .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

kiszona kapusta
canva/Ockra

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy