Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepszy sposób na mrożenie i odgrzewanie bigosu. Tak zachowa smak i aromat
Monika Dec
Monika Dec 24.12.2024 19:11

Najlepszy sposób na mrożenie i odgrzewanie bigosu. Tak zachowa smak i aromat

bigos
fot. Canva

Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.

Wigilijny bigos najlepiej smakuje po odgrzaniu

Niemal każdy wie, że odgrzany bigos smakuje jeszcze lepiej niż świeży. Doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością doskonale potrafią wykonać tę czynność. Jednak czyta nas sporo osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i być może przygotowywali dziś swoje pierwsze w życiu kolacje wigilijne. Z myślą o nich stworzyliśmy krótką instrukcję mrożenia i  odgrzewania jednego z najsmaczniejszych świątecznych dań - bigosu. Korzystają z niego również szefowie kuchni. 

bigos
fot. Canva
Bosacka nie wyrzuca resztek warzyw z ryby po grecku. Robi z nich pyszną zupę

Jak zamrozić bigos?

Mrożenie bigosu nie jest skomplikowane. Wystarczy, że podzielimy go na mniejsze części i  zapakujemy  do wcześniej dokładnie wyparzonych i wyczyszczonych plastikowanych pojemników lub woreczków strunowych. Dawniej często umieszczano w słoikach, ale niestety mogą one pękać w zamrażarce, dlatego wyżej wymienione opcje są o wiele bezpieczniejsze.

 Pamiętaj, aby nigdy nie mrozić ciepłej potrawy. Mocno obniży to jego wartości odżywcze. Bigos można przechowywać w zamrażalniku przez pół roku. Dobrą praktyką jest przyklejenie karteczki z datą mrożenia na pojemniku.

Jak odgrzewać bigos?

Bigos powinno rozmrażać się w lodówce. Następnie, przekładamy go do garnka, wlewamy odrobinę wody i przez chwilę dusimy potrawę, aż stanie się ona gorąca. Takie danie jest gotowe do podania.

Rozmrożonego bigosu nie powinno się zamrażać ponownie. Taka czynność może prowadzić do zatruć pokarmowych. Dlatego, najlepiej mrozić bigos w mniejszych porcjach i sukcesywnie rozmrażać go tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych praktycznych porad m.in. jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki oraz na co zwracać uwagę przy wyborze mandarynek.

bigos
fot. Canva