Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście

Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście

Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych
canva/bhofack2

Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.

Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.

Przepis na pyszną grecką mizerię

Składniki:

  • 1 większy ogórek lub dwa krótkie

  • pół małej czerwonej cebuli

  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • 1-2 łyżki mleka lub napoju sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekany koperek wedle uznania

Jak zrobić mizerię po grecku? Przygotowanie jest bardzo proste

Ogórka myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy go do miski. Czosnek obieramy i siekamy. Łączymy go z jogurtem octem winnym, oliwą z oliwek i koperkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w cienkie piórka. Sparzamy ją wrzątkiem, jeśli nie chcemy, by była bardzo ostra. Następnie dodajemy ja do ogórków. Całość łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.

Jeżeli całość wyszła bardzo kremowa i gęsta możemy dodać mleko. Mizerię podajemy lekko schłodzoną. Będzie pasowała zarówno do tradycyjnego schabowego jak i warzywnych kotletów np. z selera. Smacznego.

Po inne pomysły na dodatki do obiadu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie przepis na smakowitą surówkę z pora, która idealnie pasuje do ryby. Ten natomiast zdradza sekret znakomitego rarytasu z cukinii.

Mizeria po grecku jest pyszna
canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: