Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.
Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.
Przepis na pyszną grecką mizerię
Składniki:
1 większy ogórek lub dwa krótkie
pół małej czerwonej cebuli
1 mały ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1 szklanka jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
1-2 łyżki mleka lub napoju sojowego (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekany koperek wedle uznania
Jak zrobić mizerię po grecku? Przygotowanie jest bardzo proste
Ogórka myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy go do miski. Czosnek obieramy i siekamy. Łączymy go z jogurtem octem winnym, oliwą z oliwek i koperkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w cienkie piórka. Sparzamy ją wrzątkiem, jeśli nie chcemy, by była bardzo ostra. Następnie dodajemy ja do ogórków. Całość łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.
Jeżeli całość wyszła bardzo kremowa i gęsta możemy dodać mleko. Mizerię podajemy lekko schłodzoną. Będzie pasowała zarówno do tradycyjnego schabowego jak i warzywnych kotletów np. z selera. Smacznego.
Po inne pomysły na dodatki do obiadu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie przepis na smakowitą surówkę z pora, która idealnie pasuje do ryby. Ten natomiast zdradza sekret znakomitego rarytasu z cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa