Klasyczna surówka z pora. Majonezowy sos idealnie dopełnia jej smak
Jaki dodatek zaserwować do obiadu? Dobrym pomysłem jest klasyczna surówka z pora. Jej smak idealnie dopełnia sos majonezowy. Całość doskonale pasuje do większości potraw z mięs, drobiu i ryb, również tych z grilla. Surówkę robi się szybko i łatwo można regulować jej ostrość.
Por nie jest częstym gościem w polskiej kuchni. Zwykle wykorzystujemy go do zup, czasem robimy z niego surówkę. Ta ostatnia jest wyrazista w smaku, a jej ostrość bardzo łatwo jest regulować. Jeśli wolicie pikantniejszą surówkę, użyjcie do jej przygotowania ciemniejszych liści, gdy zaś łagodniejszą — jasnej części pora.
Do surówki z pora warto dodać soczyste, słodko-kwaśne jabłko i chrupiącą marchewkę. W ten sposób powstanie kompozycja nie tylko smaczna, ale też ciesząca oczy. Przetestujcie nasz przepis przy najbliższej okazji.
Przepis na klasyczną surówkę z pora
Składniki:
1 por
1 marchewka
1 małe jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z pora
Por oczyść z wierzchnich liści. Odkrój z niego końcówkę z korzeniami oraz twarde, ciemne liście. Przekrój go wzdłuż na połowę i dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Por osącz, a potem pokrój w cienkie półplasterki. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny.
Rozdrobniony por, jabłko i marchewkę wsyp do salaterki. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, a także śmietanę i majonez. Surówkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz złagodzić smak pora, po posiekaniu umieść go na sicie, a potem przelej wrzątkiem i dokładnie osącz. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora, a także na surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/Lukasphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy ziemniaki z kiełkami są jadalne? Wyjaśniamy raz na zawsze
Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
Źródło: kurkanielotka