Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni jeżyny? Garść inspiracji

Jak wykorzystać w kuchni jeżyny? Garść inspiracji

Jak wykorzystać jeżyny w kuchni?
canva/NSphotostudio

Jeżyny są pysznymi letnimi owocami, które w kuchni znajdą niejedno zastosowanie. Nadają się zarówno do deserów jak ido dan bardziej wytrawnych. Już teraz sprawdźcie nasze smaczne pomysły. Będziecie zaskoczeni jak dużo macie możliwości.

Sezon na jeżyny nie jest długi. Warto choć raz skusić się na porcję tego pysznego owocu. Jeśli nie wiecie, jak go wykorzystać, a na surowo jeść nie lubicie, mamy dla was kilka wskazówek. Proste patenty pozwolą sprawnie włączyć zdrowy produkt do diety.

Jeżyny idealnie pasują do letnich deserów

Najbardziej oczywistym pomysłem jest dodanie jeżyn do ciast np. serników na zimno czy bezy. Owoc doskonale odnajdzie się też w naleśnikach z serem, ciepłej porannej owsiance czy jogurcie bądź serku waniliowym.

Nieco bardziej nieoczywiste jest wypełnienie tym przysmakiem ciasta na pierogi. Gwarantujemy wam jednak, że po ugotowaniu i polaniu słodką śmietanką danie zachwyci nawet najbardziej sceptycznych domowników.

Z jeżyn można też przygotować coulis, czyli pyszny syrop z przetartych owoców lub warzyw. Wystarczy zagotować porcję świeżego produktu z dodatkiem cukru. Produkty mieszamy w proporcjach 1:5, czyli np. stosujemy 50 g cukru na ćwierć kilograma owoców. Podgrzewamy do czasu, aż cukier się roztopi, a jeżyny zmiękną.

Nietypowe pomysły na dania z jeżyn

Część z was z pewnością będzie chciała ciekawiej wykorzystać te smakowite owoce. Jedną z opcji jest przyrządzenie z nich pysznej letniej zupy. Orzeźwiająca kompozycja z jabłkiem na pewno przypadnie wam do gustu.

Przygotowuje się ją bardzo prosto. Dwie szklanki owocu gotujemy do miękkości wraz z dwoma kwaśnymi jabłkami i sokiem z tego owocu (2 szklanki). Po doprawieniu cynamonem i zagęszczeniu mąką ziemniaczaną smakują znakomicie. Można dodatkowo posłodzić je miodem, by miały więcej wartości.

Jeżyny będą pysznie smakowały również w sałatkach z fetą. Jako bazę wykorzystajcie np. świeże liście szpinaku i dodajcie sos winegret oraz orzechy włoskie. Będzie pysznie. Równie smaczny miks, w którym owoc się odnajdzie to roszponka i melon. Tu pasują także chrupiące piniole.

Po inne pomysły na dania z sezonowymi owocami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie przepis na arbuza z grilla, w którym podpowiadamy jak przygotować roślinną wersję fety. Ten natomiast zawiera recepturę na wątróbkę z malinami.

Jeżyny są pyszne
canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: