Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane
Placki z cukinii są świetnym pomysłem na smakowitą kolację lub późny obiad. Jeśli szukacie alternatywy dla dania z ziemniaków, właśnie ja znaleźliście. Receptura Ewy Wachowicz jest prosta, a danie pełne aromatu, wyraziste w smaku i lekkie. Koniecznie spróbujcie.
Cukinia smakuje znakomicie w wielu daniach. Ewa Wachowicz wie o tym doskonale i przyrządza z niej pyszne, cudownie chrupiące placuszki. Doprawia je prosto — cebulką, czosnkiem i koperkiem, a mimo to są zachwycające. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite placki z cukinii
Składniki:
1 większa cukinia
2 jaja
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mąki pszennej
spora garść koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
kwaśna śmietana
łosoś wędzony
twarożek z tofu
podsmażony boczek
rumiana cebulka
Jak przygotować placki z cukinii? Ewa Wachowicz zna niezawodny sposób
Zaczynamy od umycia cukinii i starcia jej na tarce o większych oczkach. Masę solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Usuwamy go. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Dodajemy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem do pozbawionej nadmiaru płynu cukinii. Całość łączymy z mąką, jogurtem i jajami. Wrzucamy koperek i doprawiamy masę solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże, okrągłe placki i smażymy je po kilka minut z każdej strony na niezbyt dużym ogniu.
Gdy się zrumienią, przenosimy je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Po inne pomysły na smakowite placki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym podpowiadamy jak przyrządzić rarytas z ziemniaka w piekarniku. Ten natomiast zawiera doskonały patent na słodką śniadaniową wersję na bazie dojrzałych bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia w sam raz na lato
Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Jarskie gołąbki z kaszą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia. Pyszny obiad bez mięsa
Źródło: ewawachowicz