Smakosze.pl Porady Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem
canva/pixelshot

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem

18 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Beza jest rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów. By jednak wyszła krucha i delikatna wymaga odpowiedniego przygotowania i suszenia. W przeciwnym wypadku wyjdzie ciągnąca i twarda. Kluczowa jest nie tylko temperatura pieczenia i czas, ale i rodzaj cukru.

Do przygotowania bezy potrzebujesz białek i cukru. Na jedno białko z dużego jajka przypada 50 g cukru. To idealna proporcja, dzięki której zawsze przygotujesz smaczną bezę. Nie tylko dokładne oddzielenie białek od żółtek ma znaczenie.

Bardzo dużą rolę odgrywa cukier . Beza będzie idealna, kiedy dodasz do niej drobny cukier do wypieków lub wymieszasz go z cukrem pudrem. Im większe kryształki, tym większe prawdopodobieństwo, że beza się nie uda.

Kluczowy jest również czas przygotowywania oraz samo pieczenie. Przed ubiciem masy na bezę koniecznie nastaw piekarnik i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Samą bezę należy ubijać szybko, żeby jej nie przeciągnąć. Suszenie bezy w niskiej temperaturze to gwarancja doskonałego, białego wypieku.

Jaki cukier dodać do bezy? Deser wyjdzie za każdym razem

Do bezy koniecznie wykorzystaj drobny cukier do wypieków. Możesz wymieszać również drobny cukier z cukrem pudrem. Drobny kryształ o wiele szybciej się rozpuszcza.

Jeśli wykorzystasz zwykły cukier do przygotowania bezy, beza nie będzie tak smaczna. Cukier nie rozpuści się prawidłowo i będzie wyczuwalny w bezie. Jeśli natomiast użyjesz cukru pudru, beza wyjdzie ciągliwa i niezbyt krucha.

Co zrobić, żeby beza nie pękała? Podstawą jest suszenie

Beza będzie gładka, biała i nie popęka, jeśli będziesz ją suszyć w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas. Im wyższa temperatura, tym wyższe prawdopodobieństwo, że krucha beza pęknie i zżółknie.

Bezę należy suszyć w temperaturze około 80-100 stopni C nawet do 3 godzin. Wtedy będzie chrupiąca z zewnątrz i lekko ciągnąca w środku , czyli taka, jaka powinna być. Pamiętaj też, by uchylić piekarnik w czasie jej suszenia.

Dowiedz się również, jak zdjąć gorzką skórkę z orzechów włoskich . Orzechy są rewelacyjnym dodatkiem do ciast. Masz ochotę na obiad na słodko? Tu dowiesz się, jak upiec idealnie cienkie naleśniki, wychodzą za każdym razem.

beza
canva/Katerina Holmes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy