Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Mamy 2 niezawodne sposoby
Znasz to uczucie, kiedy zajadasz się orzechami włoskimi i zamiast przyjemnego słodkawego smaku trafiasz na gorzką nutę? Odpowiedzialna za to jest cienka skórka, która pokrywa orzechy. Przez ich charakterystyczny, mocno pofalowany kształt usuniecie jej wydaje się niemożliwe. My jednak wiemy, jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich.
Teoretycznie skórka z orzechów włoskich jest jadalna a nawet zdrowa. Zawiera wiele antyoksydantów, które mają dobry wpływ na nasz organizm. Niestety dla wielu osób jej gorzki posmak jest nie do przyjęcia, mimo jej korzystnych właściwości. Dla nich właśnie przygotowaliśmy sprawdzone sposoby jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich.
Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich domowymi sposobami?
Orzechy włoskie są najbardziej niewdzięczną odmianą orzechów, jeśli chodzi o ich obieranie. Wszystkiemu winien jest ich mocno skomplikowany kształt. Ręczne dotarcie do każdego orzechowego zakamarka wydaje się zadaniem wręcz karkołomnym. Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich?
Sprawdzona metodą na to, jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich jest ich blanszowanie. Czynność ta polega na krótkim, dosłownie 2-3 minutowym gotowaniu składników wrzuconych na wrzątek. Gorąca woda, w przeciwieństwie do naszych palców, z łatwością dociera do całej powierzchni orzecha, zmiękczając skórkę i sprawiając, że jej zdjęcie staje się wyjątkowo proste.
Aby sprawdzić, jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich przez ich blanszowanie, wsyp porcję orzechów do garnka i zalej je gorącą wodą tak, aby wszystkie orzechy były nią dokładnie przykryte. Gotuj zawartość garnka przez 30 sekund, a następnie przykryj całość. Orzechy wyjmuj po 3-4 sztuki i zdejmuj z nich skórkę z pomocą swoich palców.
Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich przy użyciu piekarnika?
Jak można wywnioskować ze sposobu nr 1, kluczem do sukcesu w kwestii jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich jest wystawienie ich na działanie wysokiej temperatury. W kuchni mamy ku temu więcej sposobności, niż jedynie wrząca woda. Tym razem na ratunek wzywamy piekarnik.
Zaprezentowana metoda ma zastosowanie nie tylko w przypadku orzechów włoskich. Ten sam patent sprawdzi się doskonale także w przy obieraniu orzechów laskowych. Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich z użyciem piekarnika?
Aby zdjąć skórkę z orzechów włoskich tą metodą, należy równomiernie rozłożyć je na blasze do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie orzechy ostrożnie wysypujemy na czystą ściereczkę i z wierzchu przykrywamy je drugą. Przez intensywne pocieranie orzechów między dwiema szmatkami skutecznie oddzielamy gorzką skórkę od słodkiego orzechowego jądra. Z obranych orzechów przygotujesz to przepyszne smarowidło do chleba. Tarta kajmakowo- orzechowa to nie lada przysmak.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku
Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama