Sąsiad uprawia tylko 3 odmiany ogórków. Plony są nie z tej ziemi

Z nadejściem wiosny wypatrujemy świeżych warzyw, nie tylko na straganach, lecz także na przydomowych grządkach. Żeby jednak cieszyć się plonami, trzeba dobrze wybrać odmiany do zasadzenia. Oto garść wskazówek.
Sadzenie ogórków na grządce
Wysiewanie warzyw i sadzenie ich w ogrodzie potrafi być niezwykle satysfakcjonującym zajęciem. Jeśli nawet nie jest, wielu motywować może efekt. Nie ma to jak sałatka z własnych ogórków, chrupiący kiszony z domowej grządki albo jędrny, kwaśny korniszon.
Początkujący domowi ogrodnicy nie zdają sobie jednak sprawy, że każde z takich zastosowań wymaga do perfekcji odpowiedniej odmiany warzywa. Chodzi o rozmiar, soczystość, odporność na warunki. Dlatego warto posadzić kilka odmian, by obsłużyć wszystkie te zastosowania.
Najlepsze ogórki do kiszenia
Wszyscy wiemy, jak powinny wyglądać idealne ogórki kiszone. Muszą być chrupkie, a – chyba przede wszystkim – mieć niewielkie gniazda nasienne. W niewłaściwie dobranych będą robiły się pęcherze powietrza, a zbyt wilgotne ogórki gorzej nadają się do wielu kulinarnych zastosowań.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Do najbardziej popularnych odmian należą tu Borus i Julian. Borus będzie też dobrym małosolnym. Jest przy tym dość odporny na wiele szkodników, a owocuje dość wcześnie.

Ogórki na korniszony
Konserwować też można oczywiście niedojrzałe ogórki, uzyskując uwielbianą przekąskę o nazwie korniszony. Tu warto zwrócić uwagę na odmianę Tytus. Jej owoce są smukłe i krótkie. Owoce pojawiają się na krzakach średnio wcześnie, a na korniszony zbierać je można nawet codziennie.
Jeśli jednak zaczynamy swoją przygodę z domową uprawą warzyw, warto postawić na ogórki o mniejszych wymaganiach. Tu warto w pierwszej kolejności postawić na nowoczesne odmiany. Te odpowiednio krzyżowane do uzyskania wysokiej odporności na szkodniki i przymrozki oznaczone są symbolem F1.

Jakie ogórki są łatwe w uprawie
Aby wybrać najbardziej odporną odmianę ogórków, należy oczywiście wziąć pod uwagę stanowisko, jakie dla nich przygotowaliśmy. Chodzi choćby o kwasowość gleby, nasłonecznienie i tym podobne czynniki. Nie zawsze oczywiście możemy powiedzieć, jakich chorób czy szkodników można się spodziewać.
Dlatego warto sięgnąć po uniwersalne odmiany, takie jak Bond czy Lokus. Owocują one wcześnie, a pozyskane z nich warzywa mają szereg zastosowań. Będą smakowały doskonale w przetworach, ale równie dobrze w postaci świeżej, letniej sałatki.
Wypróbuj też przepisy na dietetyczną kawę i doskonały domowy chleb.






































