Smakosze.pl Porady Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?
canva/Foodiesfeed

Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?

16 października 2021

Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać.

Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy.

Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.

Jakie grzyby nadają się do rosołu?

Istnieją grzyby, które potrafią zdominować smak rosołu. Są to pieczarki i grzyby suszone. Świetnie sprawdzą się w bazach do zup orientalnych, ale dla tradycyjnego drobiowego wywaru będą zabójcze.

Ich smak i aromat są tak intensywne, że nie sposób złagodzić ich tak, aby rosół zachował swój pierwotny, mięsny charakter. W przyrządzaniu tej potrawy powinniśmy zatem zdecydować się na inne skarby lasu.

Jeśli chcecie spróbować grzybowego rosołu, sięgnijcie świeże okazy lub grzyby mrożone . Najlepsze będą prawdziwki albo podgrzybki , choć z kurkami także wyjdzie smaczny.

Nasza strona obfituje we wskazówki dla grzybiarzy. Z tego artykułu dowiecie się jak prawidłowo zbierać grzyby . A jeśli szukacie pomysłów na grzyby, które już posiadacie, w tym artykule radzimy jak je pysznie przyrządzić na patelni .

Rosół z kury z misce
Rosół z kury z misce

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy