Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?
Gołąbki są potrawą, która wymaga całkiem sporo czasu oraz pracy, aby uzyskać oczekiwany efekt. Dlatego warto znać kilka sposobów, aby parzenie kapusty nie trwało tak długo. Możesz wykonać to za pomocą piekarnika czy mikrofalówki w kilka chwil.
Aby móc zawinąć farsz na gołąbki w liście kapusty, na początku należy doprowadzić ją do odpowiedniego stanu. Bez parzenia liście rozerwą się i całe danie nie spełni oczekiwań.
Mnóstwo ludzi przygotowywałoby gołąbki znacznie częściej, gdyby nie żmudna praca podczas parzenia całej główki kapusty. Dlatego pokazujemy znacznie prostsze i szybsze metody.
Parzenie kapusty w piekarniku
W tym celu umyj całą główkę kapusty pod bieżącą wodą, obierz z wierzchnich brzydkich liści, wytnij głąb i włóż ją do rękawa pieczeniowego. Zawiąż oba końce i wstaw do piekarnika.
Piec powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza, a kapusta piec się około 25 minut. Po tym czasie wystarczy wyjąć ją z rękawa, a liście będą same odchodziły.
Metoda z mikrofalówką
Podobnie jak w przypadku pierwszego sposobu, także umyj, obierz i wytnij z kapusty głąb. Włóż całą główkę do mikrofalówki, ustaw ją na najwyższą moc i podgrzewaj warzywo przez 5 minut.
Po wszystkim należy wyjąć ją z wnętrza urządzenia i odrywać liście. Choć kapusta może trochę opaść, jej smak nie będzie w żadnym stopniu zmieniony.
Masz dużo czasu? Włóż kapustę do zamrażalnika
Okazuje się, że wcale nie trzeba ciepła, aby zmiękczyć liście kapusty - zimno również się nadaje. Kapustę włóż w całości do zamrażalnika i pozostaw ją w nim na 24 godziny.
Po wyjęciu połóż ją na blacie i pozwól całkowicie się rozmrozić. Po rozmrożeniu liście będą idealnie plastyczne, a zawijanie w nie mięsnego farszu będzie czystą przyjemnością.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o prostym przepisie na kiszoną kapustę. Ten tekst zdradza, jak zrobić gołąbki według przepisu siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/Naked King, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl