Smakosze.pl
zbieranie grzybów

canva

Jak prawidłowo zbierać grzyby?

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sezon grzybowy ruszył z kopyta. Nim jednak udasz się do lasu dowiedz się jak prawidłowo zbierać grzyby - czy je wykręcać czy wycinać? Sposób zbierania grzybów ma bowiem wpływ na grzybnię, a tym samym na ich przyszłą obfitość.

Jedni zabierają na grzybobranie scyzoryk, bo uważają, że grzyby powinno się wycinać. Drudzy są zwolennikami ich wykręcania. Kto ma rację? Jak się okazuje, po trosze jedni i drudzy. Wyjaśniamy więc kiedy grzyb lepiej ściąć, a kiedy wykręcić.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak prawidłowo zbierać grzyby?

Na stronie Lasów Państwowych można znaleźć informację, że większe owocniki lepiej jest wycinać. W sumie chodzi tu bardziej o ograniczenie sobie ich oszczyszczania w domu, a nie o jakąś głębszą rację.

Generalnie grzyby powinniśmy wycinać jak najniżej się da, odgarniając dla ułatwienia ściółkę. Powinniśmy jednak odgarniać ją delikatnie, uważając by nie uszkodzić grzybni. Miejsce po zebranym grzybie należy przysypać ściółką, by zabezpieczyć grzybnię przed wyschnięciem.

krupnik

Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski

CZYTAJ DALEJ

Które grzyby lepiej wykręcać?

Jeśli zaś chodzi o grzyby blaszkowe radzi się je raczej wykręcać. Tu uzasadnienie jest poważne, bo chodzi o nasze bezpieczeństwo. Wyjmując bowiem ze ściółki cały grzyb jest nam łatwiej zaobserwować jego charakterystyczne cechy, jak np. pochwę u podstawy trzonu charakterystyczną dla niektórych trujących okazów.

Tak więc wykręcajmy grzyby by ułatwić sobie ich identyfikację i odróżnienie gatunków jadalnych od trujących. Zawsze przykryjmy jednak pozostałą grzybnię warstwą ściółki.

Jednak ponad wszystko najlepiej nie zbierać grzybów co do których mamy wątpliwości. Wszak grzyby naprawdę potrafią być trujące.

grzyby

grzyby

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: newsygotujmy

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >