Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie
Idealne kotlety schabowe powinny być kruche i delikatne. Właśnie takie wyjdą, jeśli do zamarynowania mięsa użyjesz jogurtu naturalnego. Schab musisz jednak potrzymać w marynacie kilka godzin. Potem usmaż go tak jak zawsze.
Kotlety schabowe są naszym kultowym daniem obiadowym. Jak nie mamy pomysłu na nic wyszukanego albo chcemy na szybko przygotować obiad, od razu przychodzi pomysł na kotlety. Wiadomo, wszyscy je zjedzą z ochotą i będą nasyceni.
Niektórzy po rozbiciu mięsa tylko i wyłącznie oprószają je solą i pieprzem. Jednak, jeśli mięso wcześniej zamarynujecie, poczujecie różnicę. Do marynowania schabu można użyć np. mleka i cebuli, my jednak polecamy jogurt naturalny. Dzięki temu, że jest kwaśny, lepiej i szybciej skrusza mięso.
Przepis na kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie
Składniki:
4 plastry schabu środkowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
150 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
tarta bułka do obtoczenia
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych
Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
Rozbite plastry schabu przełóż do miseczki, zalej jogurtem naturalnym, wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Pół godziny przed przygotowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby się nieco ogrzało. Nożem usuń nadmiar marynaty.
Kotlety panieruj w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z dość dobrze rozgrzanym tłuszczem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje dotyczące przygotowania kotletów schabowych. Zobacz jak zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych albo kotlety schabowe po meksykańsku.
Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl