Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva /gkrphoto

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

15 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Idealne kotlety schabowe powinny być kruche i delikatne. Właśnie takie wyjdą, jeśli do zamarynowania mięsa użyjesz jogurtu naturalnego. Schab musisz jednak potrzymać w marynacie kilka godzin. Potem usmaż go tak jak zawsze.

Kotlety schabowe są naszym kultowym daniem obiadowym. Jak nie mamy pomysłu na nic wyszukanego albo chcemy na szybko przygotować obiad, od razu przychodzi pomysł na kotlety. Wiadomo, wszyscy je zjedzą z ochotą i będą nasyceni.

Niektórzy po rozbiciu mięsa tylko i wyłącznie oprószają je solą i pieprzem. Jednak, jeśli mięso wcześniej zamarynujecie, poczujecie różnicę. Do marynowania schabu można użyć np. mleka i cebuli, my jednak polecamy jogurt naturalny. Dzięki temu, że jest kwaśny, lepiej i szybciej skrusza mięso.

Przepis na kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Wąytróbka smażona

Prosty sposób na soczystą wątróbkę

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Rozbite plastry schabu przełóż do miseczki, zalej jogurtem naturalnym, wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pół godziny przed przygotowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby się nieco ogrzało. Nożem usuń nadmiar marynaty.

Kotlety panieruj w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z dość dobrze rozgrzanym tłuszczem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje dotyczące przygotowania kotletów schabowych. Zobacz jak zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych albo kotlety schabowe po meksykańsku.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

jogurt naturalny

jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >