Smakosze.pl
kotlet schabowy

canva /gkrphoto

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

25 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Idealne kotlety schabowe powinny być kruche i delikatne. Właśnie takie wyjdą, jeśli do zamarynowania mięsa użyjesz jogurtu naturalnego. Schab musisz jednak potrzymać w marynacie kilka godzin. Potem usmaż go tak jak zawsze.

Kotlety schabowe są naszym kultowym daniem obiadowym. Jak nie mamy pomysłu na nic wyszukanego albo chcemy na szybko przygotować obiad, od razu przychodzi pomysł na kotlety. Wiadomo, wszyscy je zjedzą z ochotą i będą nasyceni.

Niektórzy po rozbiciu mięsa tylko i wyłącznie oprószają je solą i pieprzem. Jednak, jeśli mięso wcześniej zamarynujecie, poczujecie różnicę. Do marynowania schabu można użyć np. mleka i cebuli, my jednak polecamy jogurt naturalny. Dzięki temu, że jest kwaśny, lepiej i szybciej skrusza mięso.

Przepis na kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • sól, pieprz

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Wąytróbka smażona

Prosty sposób na soczystą wątróbkę

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Rozbite plastry schabu przełóż do miseczki, zalej jogurtem naturalnym, wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pół godziny przed przygotowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby się nieco ogrzało. Nożem usuń nadmiar marynaty.

Kotlety panieruj w rozmieszanym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na patelni z dość dobrze rozgrzanym tłuszczem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje dotyczące przygotowania kotletów schabowych. Zobacz jak zrobić kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych albo kotlety schabowe po meksykańsku.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >
jogurt naturalny

jogurt naturalny

Źródło zdjęcia: canva/Miriam2009

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >