Smakosze.pl
Jak doprawić grzyby?

canva/peredniankina

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

17 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Smażone grzyby są bardzo aromatyczne. Jednak by wydobyć z nich jak najwięcej smaku, warto je odpowiednio przyprawić. Zwykle sięgamy po sól i pieprz, ale można też pokusić się o inne przyprawy, które dodadzą grzybom ciekawej nuty. Zobacz jak doprawić leśne, smażone grzyby.

Sól i pieprz to przyprawy uniwersalne, doskonałe do wszystkich potraw. Ich wyjątkowość polega na tym, że dodają daniom smaku, nie tłumiąc charakteru ich składników. Dlatego, jeśli nie wiesz co czym przyprawić, najbezpieczniej jest używać soli i pieprzu.

Jednak grzyby zasługują na więcej. Ich niezwykły aromat i smak warto podbić innymi, ciekawymi nutami. Dzięki niektórym ziołom i przyprawom smażone grzyby zyskają niezwykły charakter i prawdziwą głębię smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak doprawić leśne, smażone grzyby?

Oprócz soli i pieprzu do przyprawienia smażonych grzybów można też użyć:

  • tymianku — doda potrawie lekko pikantnego smaku i orzeźwiającego zapachu

  • rozmaryn — ma ostrawy smak z wyczuwalną, sosnową nutą

  • majeranek — charakteryzuje się delikatnym, ziołowym zapachem i lekko słodkawym smakiem

  • jałowiec — jego jagody mają silny aromat i korzenno-słodki smak

Możesz używać ziół świeżych lub suszonych. Sięgając po świeże, pamiętaj, że mają intensywniejszy smak i aromat, więc nie przesadzaj z ich ilością.

Gotowe, smażone grzyby warto posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki. Dzięki niej danie zyska apetyczniejszy wygląd i nabierze orzeźwiającego smaku.

gęsie pipki

Jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie smażonych grzybów

Świeże grzyby oczyść i szybko opłucz. Dodatkowo możesz je osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki.

Cebulę obierz, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż mieszając. Oprósz przyprawami, smaż na średnim ogniu ok. 30 minut. W czasie duszenia uzupełniaj płyn, by grzyby nie przypaliły się.

Odparuj nadmiar płynu, grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Chwilę podgrzej, podawaj np. z pieczywem.

zioła

zioła

Źródło zdjęcia: canva/THEPALMER

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >