Jakie jest najlepsze mięso do rosołu? Eksperci nie mają wątpliwości
Rosół jest zdecydowanie jednym z kultowych potraw polskiej kuchni. Pożywna potrawa doskonale rozgrzewa i dodaje sił. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się wegańska wersja rosołu, to wciąż mnóstwo osób sięga po tradycyjną recepturę tego dania, gdzie kluczowym składnikiem jest oczywiście mięso. Które najlepiej wybrać?
Rosół gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, że niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój autorski patent. Często czytają nas jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, dlatego dziś zdradzamy kilka podstaw związanych z przygotowaniem tego pysznego dania. Na początek mięso. Które jest najlepsze?
Jakie mięso jest najlepsze na rosół?
Według kulinarnych ekspertów najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, czyli drobiowo - wołowy. Ich zdaniem do zupy warto dodać mięso:
-
z porcji rosołowej, czyli skrzydełka, korpus oraz udko z kurczaka
-
mięso wołowe - np. ok. 400 g mostku lub karkówki
-
szyję z indyka
Niektórzy znawcy gotowania polecają także np. kurze podroby, a sama Magda Gessler ostatnio zaskoczyła swoich fanów przepisem na nietypowy rosół z gęsi (przepis znajdziesz tutaj ). O czym jeszcze warto pamiętać przygotowują rosół?
Jak długo należy gotować rosół?
To jak długo będziemy go gotować, zależy przede wszystkim od wyboru mięsa. Rosół drobiowy możemy ugotować w przeciągu godziny . Powód? To mięso nie wymaga od nas po prostu długiej i skomplikowanej obróbki.
Rosół wołowy lub wołowo - drobiowy będzie wymagał od nas o wiele więcej cierpliwości. Wołowina jest twarda i nie ugotujemy jej w krótkim czasie .
Tak jak wspominaliśmy na początku tekstu istnieje również alternatywna bezmięsna wersja rosołu. Przepis na nią znajdziecie tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary/ swieze mieso