Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.06.2021 02:00

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Rosół w bezmięsnej odsłonie
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby klasyczne danie naszej rodzimej kuchni. Przeważnie rosół gotuje się na wywarze mięsnym. Dziś sięgniemy po roślinną wersję specjału. Znajdą się w niej zdrowe dodatki takie jak kurkuma i czosnek.

Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanej niedzieli. W każdym domostwie uwielbianą zupę przyrządza się w odrobinę inny sposób. Godny uwagi jest przepis, w którym mięso będzie zbędne.

Bezmięsny rosół zachwyci najbliższych

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj w wywarze goszczą różne rodzaje mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę przygotować w nieco odmienionym wydaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na rosół od Magdy Gessler. Tym razem wypróbujemy recepturę na bezmięsną odsłonę złocistej zupy. Efekt pozostaje na długo w pamięci, a domownicy z pewnością będą domagali się dokładki.

Brak mięsa w zupie wcale nie oznacza, że będzie ona mniej smaczna. Wystarczy wzbogacić ją o odpowiednie dodatki. W garnku znajdą się między innymi kurkuma i czosnek. Oba składniki słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto dodać je do swojego jadłospisu.

Przepis na roślinny rosół jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 3 l wody

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • por

  • seler

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • łyżka oleju

  • łyżka lubczyku

  • 8 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • natka pietruszki

  • odrobina sosu sojowego

Przepis na wyborny roślinny rosół

Na początku musimy starannie wyszorować warzywa. Lepiej ich nie obierać, taki zabieg może osłabić smak zupy. Czyste warzywa pozbawiamy końcówek i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość wzbogacamy o olej, przyprawy oraz natkę pietruszki.

Rosół bez mięsa
Rosół bez mięsa

(Jakub Kossakowski / Materiały własne)

Cebule obieramy tak, aby pozostała na nich jedna warstwa łupiny. Kroimy je na pół i opalamy. Dodajemy je razem ze zgniecionym czosnkiem do pozostałych składników. Wszystko podgrzewamy. Gdy rosół zawrze, zmniejszamy ogień do minimum.

Większość pracy mamy już za sobą. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość. Rosół powinien delikatnie pykać przez minimum 3 godziny. Po tym czasie zupa będzie gotowa. Wystarczy ją przecedzić przez sito i wzbogacić o pokrojone ugotowane marchewki.

Na sam koniec rosół możemy doprawić odrobiną sosu sojowego. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego warto pokusić się na taki zabieg. Oczywiście zupa będzie najlepiej smakowała z makaronem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram