Smakosze.pl
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

13 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby klasyczne danie naszej rodzimej kuchni. Przeważnie rosół gotuje się na wywarze mięsnym. Dziś sięgniemy po roślinną wersję specjału. Znajdą się w niej zdrowe dodatki takie jak kurkuma i czosnek.

Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanej niedzieli. W każdym domostwie uwielbianą zupę przyrządza się w odrobinę inny sposób. Godny uwagi jest przepis, w którym mięso będzie zbędne.

Bezmięsny rosół zachwyci najbliższych

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Zazwyczaj w wywarze goszczą różne rodzaje mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę przygotować w nieco odmienionym wydaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na rosół od Magdy Gessler. Tym razem wypróbujemy recepturę na bezmięsną odsłonę złocistej zupy. Efekt pozostaje na długo w pamięci, a domownicy z pewnością będą domagali się dokładki.

Brak mięsa w zupie wcale nie oznacza, że będzie ona mniej smaczna. Wystarczy wzbogacić ją o odpowiednie dodatki. W garnku znajdą się między innymi kurkuma i czosnek. Oba składniki słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warto dodać je do swojego jadłospisu.

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T070949.976

Prosty sposób na lekką i puszystą jajecznicę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na roślinny rosół jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 3 l wody

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • por

  • seler

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • łyżka oleju

  • łyżka lubczyku

  • 8 ziaren pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • natka pietruszki

  • odrobina sosu sojowego

Przepis na wyborny roślinny rosół

Na początku musimy starannie wyszorować warzywa. Lepiej ich nie obierać, taki zabieg może osłabić smak zupy. Czyste warzywa pozbawiamy końcówek i umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość wzbogacamy o olej, przyprawy oraz natkę pietruszki.

Rosół bez mięsa

Rosół bez mięsa

(Jakub Kossakowski / Materiały własne)

Cebule obieramy tak, aby pozostała na nich jedna warstwa łupiny. Kroimy je na pół i opalamy. Dodajemy je razem ze zgniecionym czosnkiem do pozostałych składników. Wszystko podgrzewamy. Gdy rosół zawrze, zmniejszamy ogień do minimum.

Większość pracy mamy już za sobą. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość. Rosół powinien delikatnie pykać przez minimum 3 godziny. Po tym czasie zupa będzie gotowa. Wystarczy ją przecedzić przez sito i wzbogacić o pokrojone ugotowane marchewki.

Na sam koniec rosół możemy doprawić odrobiną sosu sojowego. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego warto pokusić się na taki zabieg. Oczywiście zupa będzie najlepiej smakowała z makaronem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

Przepisy

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Czytaj więcej >
ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >