Smakosze.pl
Placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Canva / iko636

Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Przeważnie wzbogaca się je o dodatki w postaci jajka i mąki. Okazuje się, że wcale nie będą nam one potrzebne. Zamiast nich wystarczy sięgnąć po solidną łyżkę śmietany. Placki ziemniaczane wyjdą przepysznie.

Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku specjałów bez użycia mąki i jajek. Wielu wielbicieli kultowego dania jest zdania, że placki ziemniaczane w tej odsłonie smakują jeszcze lepiej.

pierogi

Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

CZYTAJ DALEJ

Obłędne placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zajmują szczególne miejsce wśród przysmaków naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu danie cieszy się tak ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane. Jednak wśród składników na próżno szukać jajek i mąki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g cebuli

  • duża łyżka śmietany 12%

  • olej

  • sól

  • pieprz

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę przekładamy do sitka i odciskamy nadmiar wody. Należy zrobić to nad miską. Wodę wylewamy, a pozostałą skrobię łączymy z ziemniakami.

Masę ziemniaczaną wzbogacamy o śmietanę i startą cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy również postawić na mniej oczywiste przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka.

Składniki starannie mieszamy. Powstałą masę wykładamy partiami na rozgrzany olej. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe smakołyki warto przełożyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Godne uwagi są również placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera. Jakiś czas temu wspominaliśmy także o tym, jak przyrządzić uwielbiany specjał bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Canva / czarny_bez

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fajne gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >