Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące
Placki ziemniaczane są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Przeważnie wzbogaca się je o dodatki w postaci jajka i mąki. Okazuje się, że wcale nie będą nam one potrzebne. Zamiast nich wystarczy sięgnąć po solidną łyżkę śmietany. Placki ziemniaczane wyjdą przepysznie.
Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku specjałów bez użycia mąki i jajek. Wielu wielbicieli kultowego dania jest zdania, że placki ziemniaczane w tej odsłonie smakują jeszcze lepiej.
Obłędne placki ziemniaczane bez jajka i mąki
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zajmują szczególne miejsce wśród przysmaków naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu danie cieszy się tak ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane. Jednak wśród składników na próżno szukać jajek i mąki. Co nam będzie potrzebne?
500 g ziemniaków
100 g cebuli
duża łyżka śmietany 12%
olej
sól
pieprz
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną
Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę przekładamy do sitka i odciskamy nadmiar wody. Należy zrobić to nad miską. Wodę wylewamy, a pozostałą skrobię łączymy z ziemniakami.
Masę ziemniaczaną wzbogacamy o śmietanę i startą cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy również postawić na mniej oczywiste przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka.
Składniki starannie mieszamy. Powstałą masę wykładamy partiami na rozgrzany olej. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe smakołyki warto przełożyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Godne uwagi są również placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera. Jakiś czas temu wspominaliśmy także o tym, jak przyrządzić uwielbiany specjał bez tarcia ziemniaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Fajne gotowanie