Smakosze.pl

Canva / iko636

Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Placki ziemniaczane są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Przeważnie wzbogaca się je o dodatki w postaci jajka i mąki. Okazuje się, że wcale nie będą nam one potrzebne. Zamiast nich wystarczy sięgnąć po solidną łyżkę śmietany. Placki ziemniaczane wyjdą przepysznie.

Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku specjałów bez użycia mąki i jajek. Wielu wielbicieli kultowego dania jest zdania, że placki ziemniaczane w tej odsłonie smakują jeszcze lepiej.

Obłędne placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zajmują szczególne miejsce wśród przysmaków naszej rodzimej kuchni. Nie bez powodu danie cieszy się tak ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane. Jednak wśród składników na próżno szukać jajek i mąki. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g cebuli

  • duża łyżka śmietany 12%

  • olej

  • sól

  • pieprz

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę przekładamy do sitka i odciskamy nadmiar wody. Należy zrobić to nad miską. Wodę wylewamy, a pozostałą skrobię łączymy z ziemniakami.

Masę ziemniaczaną wzbogacamy o śmietanę i startą cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy również postawić na mniej oczywiste przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka.

Składniki starannie mieszamy. Powstałą masę wykładamy partiami na rozgrzany olej. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe smakołyki warto przełożyć na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Godne uwagi są również placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera . Jakiś czas temu wspominaliśmy także o tym, jak przyrządzić uwielbiany specjał bez tarcia ziemniaków .

Placki ziemniaczane ze śmietaną
Canva / czarny_bez

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fajne gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]