Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości
Magda Gessler przez lata doświadczenia wypracował przepis na idealne kotlety mielone. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Znana restauratorka nie ma wątpliwości, że najlepiej sprawdza się mięso z szynki wymieszane z wołowiną. Smak jej kotletów mielonych jest nie do podrobienia.
Przy przyrządzaniu kotletów mielonych nie należy zapomnieć o odpowiednich proporcjach użytego mięsa. Wołowiny powinno był o 1/3 mniej, niż wieprzowiny. Stąd już niedaleka droga do usmażenia wyśmienitych mielonych według Magdy Gessler. Warto zdać się na jej wiedzę w tym zakresie.
Do przygotowania kotletów mielonych lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego. Magda Gessler poleca zakupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy całkowitą kontrolę nad jakością produktu oraz zawartością tłuszczu w kotletach.
Przepis na soczyste kotlety mielone według Magdy Gessler
Składniki:
-
800 g szynki wieprzowej
-
500 g wołowiny
-
3 cebule
-
1 czerstwa bułka
-
2 jajka
-
mleko
-
3 łyżeczki majeranku
-
olej
-
bułka tarta
-
sól i pieprz do smaku
Idealne kotlety Magdy Gessler krok po kroku
Oba rodzaje mięsa na kotlety mielone przepuść przez maszynkę . Następnie dodaj do niego odrobinę wody i wyrabiaj masę przez 3-4 minuty . Dzięki temu mięso dobrze się napowietrzy , a kotlety z niego przyrządzone będą miękkie i delikatn e.
Cebulę do kotletów mielonych obierz i drobno posiekaj . Zeszklij warzywo na łyżce dobrze rozgrzanego masła . Po usmażeniu odstaw cebulę do przestudzenia .
Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia . Powinno zająć to nie dłużej, niż 10 minut. Przed dodaniem do masy na kotlety mielone, kajzerkę starannie odciśnij .
Do mięsa na kotlety mielone, poza odciśniętą kajzerką, dodaj cebulę, jajka i przetarty majeranek . Dopraw masę za pomocą soli i pieprzu . Na koniec wszystkie składniki dobrze wymieszaj .
Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety mielone . Każdego z nich obtocz w bułce tartej . Smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron . Kotlety mielone Magdy Gessler najlepiej smakują podane zaraz po zdjęciu z patelni . Dodaj do mięsa nieoczywisty składnik i ciesz się zdumiewającym smakiem kotletów mielonych . Kotlety z dodatkiem smakowitej kaszy zaskoczą niejednego smakosza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu
-
Obiad za grosze zrobisz z kilku podstawowych składników. 15 minut i gotowe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnia wp