Smakosze.pl Przepisy Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości
Canva / daffodilred ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Magda Gessler przez lata doświadczenia wypracował przepis na idealne kotlety mielone. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Znana restauratorka nie ma wątpliwości, że najlepiej sprawdza się mięso z szynki wymieszane z wołowiną. Smak jej kotletów mielonych jest nie do podrobienia.

Przy przyrządzaniu kotletów mielonych nie należy zapomnieć o odpowiednich proporcjach użytego mięsa. Wołowiny powinno był o 1/3 mniej, niż wieprzowiny. Stąd już niedaleka droga do usmażenia wyśmienitych mielonych według Magdy Gessler. Warto zdać się na jej wiedzę w tym zakresie.

Do przygotowania kotletów mielonych lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego. Magda Gessler poleca zakupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy całkowitą kontrolę nad jakością produktu oraz zawartością tłuszczu w kotletach.

Przepis na soczyste kotlety mielone według Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej

  • 500 g wołowiny

  • 3 cebule

  • 1 czerstwa bułka

  • 2 jajka

  • mleko

  • 3 łyżeczki majeranku

  • olej

  • bułka tarta

  • sól i pieprz do smaku

Idealne kotlety Magdy Gessler krok po kroku

Oba rodzaje mięsa na kotlety mielone przepuść przez maszynkę . Następnie dodaj do niego odrobinę wody i wyrabiaj masę przez 3-4 minuty . Dzięki temu mięso dobrze się napowietrzy , a kotlety z niego przyrządzone będą miękkie i delikatn e.

Cebulę do kotletów mielonych obierz i drobno posiekaj . Zeszklij warzywo na łyżce dobrze rozgrzanego masła . Po usmażeniu odstaw cebulę do przestudzenia .

Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia . Powinno zająć to nie dłużej, niż 10 minut. Przed dodaniem do masy na kotlety mielone, kajzerkę starannie odciśnij .

Do mięsa na kotlety mielone, poza odciśniętą kajzerką, dodaj cebulę, jajka i przetarty majeranek . Dopraw masę za pomocą soli i pieprzu . Na koniec wszystkie składniki dobrze wymieszaj .

Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety mielone . Każdego z nich obtocz w bułce tartej . Smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron . Kotlety mielone Magdy Gessler najlepiej smakują podane zaraz po zdjęciu z patelni . Dodaj do mięsa nieoczywisty składnik i ciesz się zdumiewającym smakiem kotletów mielonych . Kotlety z dodatkiem smakowitej kaszy zaskoczą niejednego smakosza .

Canva / fotostok_pdv
Canva / fotostok_pdv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia wp

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy