Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone. Sekretem jest wyjątkowy składnik
Hreczanyki, czyli podkarpackie kotlety mielone to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety z mięsa i kaszy gryczanej są niezwykle aromatyczne i soczyste, a ich smak zachwyci każdego smakosza. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Podkarpackie kotlety mielone podaje się z domowym sosem pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym. Jesienią gorąco polecam przygotować sos z grzybów leśnych. Nie ma lepszego dodatku do obiadu od sosu z aromatycznych borowików, podgrzybków, czy kozaków. Po grzybobraniu wysuszmy resztę grzybów i dodajmy je np. do świątecznego bigosu.
Podkarpackie hreczanyki przygotowujemy z mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z szynki lub łopatki. Mięso zawiera tłuszcz, który nie dość, że jest nośnikiem smaku, to jeszcze sprawia, że kotlety mielone są niezwykle soczyste. Mięso na kotlety wyrabiajmy na początku z odrobiną zimnej wody, dopiero później dodajmy resztę składników. To prosty trik na uzyskanie najlepszego smaku.
Do kotletów mielonych musimy odpowiednio ugotować kaszę gryczaną. Kaszy nie możemy rozgotować, musi być al dente, kasza zmięknie podczas smażenia kotletów. Jeśli dodamy miękką kaszę do reszty składników, po usmażeniu otrzymamy nieestetyczną papkę, a kotlety nie będą tak smaczne.
Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone
Składniki na 4- 5 porcji:
300 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki
100 g kaszy gryczanej
cebula
3 duże ząbki czosnku
jajko
bułka tarta do obtaczania kotletów
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić podkarpacki specjał? Kotlety z kaszą gryczaną zachwycają smakiem
Kaszę włóż do garnka z gotującą się wodą, wsyp łyżeczkę soli, gotuj około 10 minut, kasza ma być al dente. Kaszę opłucz, odcedź i przesyp na talerz, żeby ostygła.
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Mięso mielone przełóż do miski, wlej odrobię zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, sól, pieprz, ugotowaną kaszę i jajko.
Całość wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, następnie uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez 10- 15 minut. Hreczanyki podaj z ziemniakami i sosem pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: przyslijprzepis