Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2022 10:12

Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu

Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Cudownie podkręca smak i aromat. Znasz go dobrze z rosołu
canva/PeteerS

Najlepsze kucharki zdradziły, jaką przyprawę dodają do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na kultowe placki ziemniaczane z lubczykiem.

Niektórzy do placków ziemniaczanych dodają wyłącznie sól i pieprz. Inni podkręcają smak majerankiem, oregano, czy natką pietruszki. Okazuje się, że najlepszym dodatkiem do kultowej potrawy jest lubczyk, czyli przyprawa do rosołu. Placki ziemniaczane z lubczykiem zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

Placki ziemniaczane z lubczykiem są daniem, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do placków koniecznie wykorzystajmy ziemniaki mączne typu B lub C, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Z wodnistych odmian placki nie będą chrupiące i mogą rozwarstwić się na patelni podczas smażenia.

Placki ziemniaczane z lubczykiem podamy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Polecam również aromatyczny sos z grzybów leśnych. Do placków sprawdzi się również gulasz węgierski z mięsa, papryki czerwonej i pieczarek.

Przepis na placki ziemniaczane z lubczykiem. Przyprawa podkręca smak

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • duże jajko

  • duża cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka suszonego lubczyku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić placki ziemniaczane z lubczykiem? Przyprawa doskonale podkręca smak

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która wytrąciła się po obraniu ziemniaków. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, lubczyk. Dodaj startą na tarce cebulę.

Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Przygotuj również placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa odsłona kultowej potrawy smakuje wyśmienicie. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

placki ziemniaczane
canva/JFsPic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: