Smakosze.pl
Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Cudownie podkręca smak i aromat. Znasz go dobrze z rosołu

canva/PeteerS

Najlepsze kucharki zawsze dodają do placków ziemniaczanych 1 składnik. Znasz go dobrze z rosołu

8 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Najlepsze kucharki zdradziły, jaką przyprawę dodają do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na kultowe placki ziemniaczane z lubczykiem.

Niektórzy do placków ziemniaczanych dodają wyłącznie sól i pieprz. Inni podkręcają smak majerankiem, oregano, czy natką pietruszki. Okazuje się, że najlepszym dodatkiem do kultowej potrawy jest lubczyk, czyli przyprawa do rosołu. Placki ziemniaczane z lubczykiem zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

modra kapusta

Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady

CZYTAJ DALEJ

Placki ziemniaczane z lubczykiem są daniem, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do placków koniecznie wykorzystajmy ziemniaki mączne typu B lub C, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Z wodnistych odmian placki nie będą chrupiące i mogą rozwarstwić się na patelni podczas smażenia.

Placki ziemniaczane z lubczykiem podamy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Polecam również aromatyczny sos z grzybów leśnych. Do placków sprawdzi się również gulasz węgierski z mięsa, papryki czerwonej i pieczarek.

Przepis na placki ziemniaczane z lubczykiem. Przyprawa podkręca smak

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • duże jajko

  • duża cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżeczka suszonego lubczyku

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić placki ziemniaczane z lubczykiem? Przyprawa doskonale podkręca smak

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną, która wytrąciła się po obraniu ziemniaków. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, lubczyk. Dodaj startą na tarce cebulę.

Do masy wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Placki smaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Przygotuj również placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa odsłona kultowej potrawy smakuje wyśmienicie. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

placki ziemniaczane

canva/JFsPic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:




Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >