Smakosze.pl Porady Jakie przyprawy dodawać do grzybów?
canva/ClarkandCompany, Getty Images Signature

Jakie przyprawy dodawać do grzybów?

1 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby same w sobie są pełne intensywnego smaku, jednak aby go jeszcze bardziej wydobyć, należy korzystać z przypraw. Doskonale sprawdza się w tym celu natka pietruszki, tymianek oraz rozmaryn. Po dodaniu ich do grzybów można mieć pewność, że będą przepyszne.

Sezon na grzyby sprawia, że ludzie całymi dniami przesiadują w kuchniach i gotują najróżniejsze potrawy i przetwory na bazie leśnych zbiorów - aby je ulepszyć, należy korzystać z odpowiednich przypraw.

Nie warto jednak dorzucać składników, które swoim smakiem przykryją grzyby. Do takich należą, chociażby ostre papryczki, które z grzybami nie idą zbyt dobrze w parze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przyprawianie grzybów po mistrzowsku

Tymianek, dzięki swojej świeżości, ożywia aromat grzybów, a także podkreśla ich ziemistość. Świetnie komponuje się szczególnie w sosach i podsmażanych grzybach.

Natka pietruszki z kolei musi być dodawana pod sam koniec gotowania grzybów, aby nie stracić jej koloru oraz aromatu . Jej obecność zwiększa głębie smaku wielu potraw, w tym grzybów.

Rozmaryn najczęściej kojarzony jest z wołowiną, do której doskonale pasuje. Dodanie go do grzybów nadaje im sosnowego aromatu, który genialnie się z nimi łączy.

Czego nie dodawać do grzybów?

Przede wszystkim konieczne jest zrezygnowanie z wszelkich ostrych przypraw, które często przeszkadzają w wyczuciu dokładnego smaku produktu.

Nie można również przesadzać z ogólną ilością użytych przypraw. Potrawy nie powinny smakować głównie nimi - stanowią one bowiem jedynie dodatek.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Grzyby

Źródło zdjęcia: canva/funkybg, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy