Jak przygotować aromatyczną konfiturę z jabłek?
Jabłka są owocami stosunkowo wytrzymałymi, które potrafią wytrwać wiele tygodni bez psucia się. Jeśli jednak chcesz cieszyć się nimi znacznie dłużej, należy je przetworzyć. Świetnie nadaje się do tego konfitura, która dzięki dodatkowi cynamonu jest wyjątkowo aromatyczna.
Konfitura jabłkowa z cynamonem sprawdzi się podczas przygotowywania najróżniejszych deserów, naleśników, racuchów, placków i innych dań, które można podać z dodatkiem słodkich owoców.
Cały proces gotowania konfitury trwa mniej niż 45 minut, więc nie trzeba się wybitnie wysilać. Pamiętaj, aby cynamon dorzucić pod sam koniec - wtedy zachowa się więcej jego aromatu oraz smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę jabłkową
Składniki:
2 kg jabłek
1 kg cukru
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
Zacznij od umycia, obrania i wycięcia gniazd nasiennych z jabłek. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka. Wlej do nich owocowe soki i wsyp cukier.
Postaw garnek na gazie o małej mocy i zacznij podgrzewać. Po chwili zwiększ ogień i praż jabłka przez 15 minut, aż rozpadną się i delikatnie skarmelizują. Po wszystkim dopraw je cynamonem.
Przelej konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików, wytrzyj ranty i dokładnie je zakręć. Pasteryzuj słoiki przez około 10 minut. Po wystygnięciu przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Almaje, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnialidla.pl