Smakosze.pl
Przepyszna napoleonka

Canva/wideonet

Fantastyczna napoleonka z przepysznym kremem

1 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Napoleonka lub jak kto woli kremówka, jest klasyką wśród kupowanych przez Polaków ciast w cukierniach. Niektórzy preferują jednak własne wypieki, które jak wiadomo, zawsze smakują najlepiej. Dla takich osób przygotowaliśmy słodki przepis z intensywnym w smaku kremem.

Charakterystyczne ciasto, składające się z dwóch warstw listkującego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się delikatny krem o silnym, budyniowym smaku. Zależnie od regionu używa się różnego nazewnictwa. W Małopolsce specjał określa się mianem kremówki. Natomiast w Wielkopolsce na ciasto mawia się napoleonka. Z kolei w niektórych regionach stosuje się obie nazwy.

Wystarczy jeden kęs, aby nie móc się więcej oderwać od swojej porcji. Doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub dobrze zaparzoną kawą z mlekiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na napoleonkę

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g śmietany 18%

  • 200 g masła

  • 3 łyżki cukru

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

Krem:

  • 4 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • 1 szklanka cukru

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Zacznij od posiekana zimnego masła z mąką i cukrem. Dodaj do nich śmietanę i krótko zagniataj ciasto. Podziel je na dwie części, spłaszcz, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny.

Warzywa

Jakie warzywa przechowywać w lodówce?

CZYTAJ DALEJ

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i wstaw oba blaty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Jeden z blatów włóż do formy.

Do rondla wlej 3 szklanki mleka wraz z cukrem i ekstraktem waniliowy, a resztę wymieszaj z żółtkami i mąkami. Gdy mleko się zagotuje, wlej jajeczną masę. Gdy ta się zagotuje, dodaj masło i energicznie wymieszaj.

Wyłóż krem na jednym blacie, a drugim przykryj krem. Wierzch posyp cukrem pudrem i wstaw ciasto do lodówki na kolejne kilka godzin. Podawaj schłodzony. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Napoleonka

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezja-smaku; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >