Fantastyczna napoleonka z przepysznym kremem
Napoleonka lub jak kto woli kremówka, jest klasyką wśród kupowanych przez Polaków ciast w cukierniach. Niektórzy preferują jednak własne wypieki, które jak wiadomo, zawsze smakują najlepiej. Dla takich osób przygotowaliśmy słodki przepis z intensywnym w smaku kremem.
Charakterystyczne ciasto, składające się z dwóch warstw listkującego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się delikatny krem o silnym, budyniowym smaku. Zależnie od regionu używa się różnego nazewnictwa. W Małopolsce specjał określa się mianem kremówki. Natomiast w Wielkopolsce na ciasto mawia się napoleonka. Z kolei w niektórych regionach stosuje się obie nazwy.
Wystarczy jeden kęs, aby nie móc się więcej oderwać od swojej porcji. Doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub dobrze zaparzoną kawą z mlekiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na napoleonkę
Składniki:
Ciasto:
250 g śmietany 18%
200 g masła
3 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
Krem:
4 szklanki mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
200 g masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego
Zacznij od posiekana zimnego masła z mąką i cukrem. Dodaj do nich śmietanę i krótko zagniataj ciasto. Podziel je na dwie części, spłaszcz, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i wstaw oba blaty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Jeden z blatów włóż do formy.
Do rondla wlej 3 szklanki mleka wraz z cukrem i ekstraktem waniliowy, a resztę wymieszaj z żółtkami i mąkami. Gdy mleko się zagotuje, wlej jajeczną masę. Gdy ta się zagotuje, dodaj masło i energicznie wymieszaj.
Wyłóż krem na jednym blacie, a drugim przykryj krem. Wierzch posyp cukrem pudrem i wstaw ciasto do lodówki na kolejne kilka godzin. Podawaj schłodzony. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poezja-smaku; Wikipedia