Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:13

Sprawdzony przepis na smażoną rybę w panierce

Ryba w panierce
canva/tab1962

Ryba w panierce podczas smażenia wydziela charakterystyczny zapach, który często można poczuć na klatkach schodowych w polskich blokach. Jeśli chcesz smażyć ją w najlepszy sposób, sprawdź poniższy przepis. Przy jego pomocy zrobisz soczystą i delikatną rybę w chrupiącej panierce.

Ryba w panierce z bułki tartej nie jest żadnym odkryciem roku, w końcu danie to jest bardzo powszechne i popularne. Jednak połączenie doskonałego smaku z chrupkością sprawia, że ciężko się od tego oderwać.

Ważną zasadą jest zrezygnowanie z rozmrażania filetów rybnych w ciepłej wodzie lub mikrofalówce. Takie szybkie zmiany temperatury negatywnie wpływają na strukturę mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rybę w panierce

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od rozmrożenia filetów. Wyjmij je na talerz i odstaw na blat, aż będą całkowicie miękkie. Osusz je ręcznikiem papierowym i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Na trzech różnych talerzach umieść mąkę, bułkę tartą oraz jajka. Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Obtocz rybę po kolei w mące, jajku oraz bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego panierowanie filety. Smaż je, aż panierka stanie się złota. Wykładaj na ręcznik papierowy, aby mięso odciekło z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Ryba

Źródło zdjęcia: canva/IgorDutina, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnapolska

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Danie Obiad