Jakie są najlepsze przekąski do oglądania Olimpiady?
Oglądanie Olimpiady wywołuje ogromne emocje podczas kibicowania swoim ulubionym zawodnikom - duży stres warto zagryźć smaczną przekąską. Niżej zebraliśmy najlepsze i najprostsze z nich, które umilą ci wieczór ze sportem. Na liście znalazły się zapiekane z serem nachosy, klasyczne koreczki czy meksykańskie tortille na zimno z warzywami.
Olimpiada zawsze jest ogromnym wydarzeniem przyciągającym przed ekrany telewizorów i monitorów miliony ludzi z całego świata. W czasie kibicowania zawsze warto mieć pod ręką coś do przegryzienia, aby umilić sobie oglądanie zawodników.
Przeglądając propozycje sportowych przekąsek można łatwo poczuć zagubienie i przytłoczenie - Internet jest ich w końcu pełen. Dlatego aby ułatwić wybór, zebraliśmy najlepsze z nich w jednym miejscu poniżej.
Nachosy z serem na Olimpiadę i koreczki
Takiej klasyki nie mogło zabraknąć w tym spisie. Nachosy ułożone warstwowo z mięsem, ostrymi papryczkami i serem, a następnie zapieczone w piekarniku są świetną propozycją dla grup kibiców. Każdy może wygodnie sięgnąć po garść kukurydzianych chrupek. Do podania polecamy sos na bazie kwaśnej śmietany i czosnku, który podkreśli pikantność nachosów.
Kolejnym typowym imprezowym pomysłem są koreczki, które można zmontować z praktycznie wszystkich produktów, które zwykle mamy w kuchni. Koreczki mogą służyć jako wypełnienie do innych przegryzek.
Meksykańskie tortille z warzywami
Choć w Polsce mięso ciągle jest bardzo popularne, nie można zapomnieć o osobach, które z niego zrezygnowały. Dla takich ludzi świetnie sprawdzą się tortille, w które zawija się różne warzywa w sosie.
Do tortilli można włożyć praktycznie wszystko, lecz warto upewnić się, że składniki nie będą się ze sobą gryźć. Nie polecamy wybierać warzyw o intensywnym smaku, ponieważ przykryją one bardziej delikatne składniki.
Frytki z twistem
Tradycyjne frytki z ziemniaków są pyszne, lecz na tak wyjątkowy czas, jak Olimpiada, można pokusić się o coś wyjątkowego. W tym celu wystarczy jedynie zamienić ziemniaki na bataty, aby cieszyć się wspaniałym efektem.
Słodkie ziemniaki smakują zupełnie inaczej od zwykłych i zwykle nie smaży się ich na głębokim tłuszczu, lecz piecze w piekarniku. Po natłuszczeniu i doprawieniu pokrojonych batatów przyprawami pozostaje jedynie wsunąć je do nagrzanego pieca i chwilę poczekać. Frytki, jakie po chwili spróbujesz, na zawsze znajdą miejsce w twoim menu.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak rozpoznać dobrego makowca. Ten tekst wyjawia przepis na kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowe, delikatne naleśniki na bazie maślanki bez grama mleka
-
Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Źródło: ugotuj; noizz; charlizemystery