Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem
canva/Mykola Lunov

Kotlety mielone zrobisz bez grama mięsa. Zastąpisz je uwielbianym warzywem

18 listopada 2022

Jarskie kotlety mielone są doskonałą alternatywą dla mięsnych przysmaków. Tym razem proponujemy przygotowanie ich z ziemniaków. Sycące i tanie warzywo z dodatkiem kilku przypraw, w tym świeżego koperku, smakuje doskonale. Musicie spróbować.

Prosty przepis na kotlety ziemniaczane spodoba się osobom, które cenią swój czas. Danie można zrobić z już ugotowanych warzyw, które pozostały po poprzednim posiłku. Jest tanie, smaczne i bezmięsne, więc świetnie sprawdzi się jako piątkowy obiad. Skusicie się?

Przepis na jarskie kotlety mielone

Składniki:

  • 600-700 g ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 40-50 g bułki tartej + do obtoczenia

  • 30 g mąki pszennej

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić jarskie kotlety mielone? Wykorzystajcie ugotowane ziemniaki

Zaczynamy od obrania, umycia i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Studzimy je i rozdrabniamy przy pomocy praski.

Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Chłodne warzywa łączymy ze sobą, a następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajo i posiekany koperek. Wymieszaną masę doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety ziemniaczane i obtaczamy je w niewielkiej ilości bułki tartej. Smażymy na średnim ogniu, aż do zrumienienia z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie kotlety mielone. Wypróbujcie koniecznie prostą recepturę na rarytas z jajek . Być może spodoba wam się także prosty patent na mielone z selera .

Jarskie kotlety mielone są pyszne
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy