Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.
Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.
Przepis na niezwykłe śledzie w śmietanie
Składniki:
4 filety z matiasa w zalewie octowej
1 dojrzałe mango
1 szklanka śmietany 18%
2 ząbki czosnku
szczypta soli
odrobina koperku do dekoracji
Oryginalne śledzie w śmietanie z dodatkiem mango krok po kroku
Mango do śledzia w śmietanie umyj i obierz ze skóry. Usuń z owocu a pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Włóż owoc do miseczki i odstaw na chwilę na bok.
Przygotuj sos do śledzi w śmietanie. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. W niewielkiej miseczce połącz czosnek ze śmietaną i szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Matiasy odsącz z zalewy, pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Ryby przykryj przygotowanym sosem. Na wierzchu śledzi w śmietanie poukładaj równomiernie pokrojone w kostkę mango. Przystawkę udekoruj odrobiną koperku. Mango to nie jedyny smakowity dodatek do śledzi w śmietanie. Orientalny smak śledzi zachwyci wszystkich przy świątecznym stole.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
Szybkie paluchy z ciasta francuskiego i boczku. Przekąska idealna nie tylko na Mundial
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama