Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.11.2022 20:11

Żadne jabłko. Do śledzi w śmietanie najlepiej pasuje egzotyczny owoc

śledzie w śmietanie
Canva / Eugeniusz Dudzinski

Już lada chwila świąteczne stoły uginać się będą pod rozmaitymi potrawami. Podczas wieczerzy nie może zabraknąć oczywiście również śledzia. Zaskocz swoją rodzinę niezwykłymi śledziami w śmietanie z dodatkiem mango. Ten powiew egzotyki niejednemu przypadnie do gustu.

Śledzie w śmietanie zazwyczaj podaje się w towarzystwie jabłka. My proponujemy zerwać z rutyną i dać się ponieść odrobinie fantazji. Smakowita ryba z dodatkiem mango oraz gęstego śmietanowego sosu wprost prosi się o dokładkę.

Przepis na niezwykłe śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 4 filety z matiasa w zalewie octowej

  • 1 dojrzałe mango

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta soli

  • odrobina koperku do dekoracji

Oryginalne śledzie w śmietanie z dodatkiem mango krok po kroku

Mango do śledzia w śmietanie umyj i obierz ze skóry. Usuń z owocu a pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Włóż owoc do miseczki i odstaw na chwilę na bok.

Przygotuj sos do śledzi w śmietanie. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. W niewielkiej miseczce połącz czosnek ze śmietaną i szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Matiasy odsącz z zalewy, pokrój w mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Ryby przykryj przygotowanym sosem. Na wierzchu śledzi w śmietanie poukładaj równomiernie pokrojone w kostkę mango. Przystawkę udekoruj odrobiną koperku. Mango to nie jedyny smakowity dodatek do śledzi w śmietanie. Orientalny smak śledzi zachwyci wszystkich przy świątecznym stole.

Canva / Canva
Canva / Canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: