Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Syn Gessler nie robi zwykłego sernika. Jego wersja zdumiewa
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.11.2022 18:21

Syn Gessler nie robi zwykłego sernika. Jego wersja zdumiewa

sernik Tadeusz Muller
Canva / PicLeidenschaft ; Piotr Molecki / East News

Nikt nie powiedział, że sernik zawsze musi być słodki. Tadeusz Muller bierze tę kwestię na warsztat i przedstawia swój smakowity patent na sernik w wersji wytrawnej. Połączenie smaków potrafi naprawdę zaskoczyć. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Syn Magdy Gessler słynie ze swoich pomysłowych receptur. W wytrawnym serniku łączy zarówno nuty wytrawne, jak i słodkie. Bogaty dodatek ziół wieńczy wypiek w spójną całość. Aż ślinka cieknie.

Przepis na wytrawny sernik Tadeusza Mullera

Składniki na spód:

  • 4-5 kromek czerstwego razowego pieczywa

  • 4-5 ciasteczek owsianych

  • 1/2 kostki masła

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • szczypta soli

Składniki na masę sernikową:

  • 8 niewielkich marchewek

  • 700 g tłustego twarogu

  • 350 g sera typu feta

  • 3 jajka

  • otarta skórki pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wytrawny sernik syna Magdy Gessler krok po kroku

Marchewki do sernika umyj obierz i wstaw do gotowania na parze. W międzyczasie przygotuj spód do sernika w tym celu kromki razowego pieczywa zmiksuj z ciasteczkami, tymiankiem, solą oraz wiórkami masła. Gotową masę wyłóż na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem.

Z ugotowanym marchewek do sernika 2 pokrój w cienkie plasterki i wyłóż nimi przygotowany spód ciasta. Resztę warzyw zblenduj z pozostałymi składnikami na masę sernikową. Uzyskane gładkie ciasto wylej do formy i wyrównaj.

Wytrawny sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut. Stopień upieczenia sernika sprawdź za pomocą drewnianego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia. Dla wielbicieli słodkich wypieków mamy orzeźwiający sernik cytrynowy. Wskazówkami odnośnie wyboru twarogu podzieliła się Ania Starmach.

Canva / Pexels--2286921 z Pixabay
Canva / Pexels--2286921 z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Foodie