Smakosze.pl Przepisy Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora
canva/sanapadh

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

5 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie wiesz, co zrobić z zielonej części pora? Mamy na nią prosty sposób — przygotuj z niej i z jeszcze kilku warzyw jednogarnkową potrawkę gruzińską. Problem sam się pysznie rozwiązuje, a ty masz niezwykłe i pełne smaku danie na obiad. Podaj je na przykład z pieczywem, a będzie idealne na lato.

Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do zup, czasem zapiekamy lub robimy z niego surówkę. Zazwyczaj jednak sięgamy po zwartą, białą część, która jest łagodniejsza w smaku. Ma też mniej włóknistą strukturę od części zielonej, na którą zwykle nie mamy pomysłu. Może i nie jest ona zbyt delikatna, ale z pewnością pełna smaku i składników odżywczych i szkoda ją zmarnować.

Zielona część pora z pewnością doskonale nadaje się na zupę-krem. Po ugotowaniu jej z ziemniakami i zblendowaniu widać tylko piękny kolor i czuć wspaniały smak. Gruzini przyrządzają zaś z zielonej części pora niezwykłą potrawkę, na którą przepis podajemy poniżej.

Receptura na gruzińską potrawkę z pora

Składniki:

  • 2 średniej wielkości por lub 3-4 zielone części pora

  • 1 cebula

  • 1 mała pietruszka

  • mały kawałek korzenia selera

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, natki selera, kopru, mięty i zielonej kolendry

  • sól, pieprz

Przygotowanie jednogarnkowej potrawki z pora

Pory oczyść, dokładnie wypłucz. Cebulę obierz. Pory i cebulę drobno pokrój. Pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W garnku zagotuj 1,5 l wody. Wrzuć do niej rozdrobnione warzywa i gotuj je ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Mąkę wsyp do 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaj. Wlej do garnka, wymieszaj, by nie było grudek. Gotuj na małym ogniu.

Orzechy przebierz, drobno posiekaj, wsyp do potrawki. Mieszając, gotuj całość około 10 minut. Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj.

Potrawkę dopraw solą i pieprzem. Garnek przykryj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie podawaj potrawkę na gorąco, posypaną np. startym, żółtym serem. Na naszej stronie znajdziesz również przepis na surówkę z pora , a także na zupę porową .

por
canva/AlexKosev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obliczagruzji.monomit

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy