Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem
Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego.
Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?
Przepis na wyborną zupę z jabłek
Składniki:
1 litr zimnej wody
1 kg jabłek o winnym smaku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 goździki
pół laski cynamonu
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki mąki pszennej
100 ml śmietany 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie zupy z jabłek:
Jabłka myjemy, obieramy je ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki i umieszczamy w garnku z wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
Całość gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odrobinę wody z garnka przenosimy do szklanki z mąką. Starannie rozrabiamy proszek w płynie, a następnie wlewamy zaprawkę do zupy z jabłek. Mieszamy, po czym zagotowujemy.
W podobny sposób dodajemy śmietanę. Hartowanie nabiału pozwoli nam uniknąć powstania niechcianych grudek. Gotowe danie podajemy z domowym makaronem, ziemniakami lub grzankami i karmelizowaną cebulką. Smacznego.
Wskazówka dotycząca podania zupy z jabłkami:
Aby zupa z jabłkami dłużej zachowała świeżość, można dodać śmietanę dopiero na talerzach. Danie z nabiałem można przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Będzie smaczne również bez śmietany lub z jej wegańską alternatywą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: food2