Smakosze.pl
Wyjątkowa zupa z jabłek

canva/xu furong

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego.

Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną zupę z jabłek

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody

  • 1 kg jabłek o winnym smaku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • pół laski cynamonu

  • 2 łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie)

Przygotowanie zupy z jabłek:

Jabłka myjemy, obieramy je ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w ósemki i umieszczamy w garnku z wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Całość gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odrobinę wody z garnka przenosimy do szklanki z mąką. Starannie rozrabiamy proszek w płynie, a następnie wlewamy zaprawkę do zupy z jabłek. Mieszamy, po czym zagotowujemy.

W podobny sposób dodajemy śmietanę. Hartowanie nabiału pozwoli nam uniknąć powstania niechcianych grudek. Gotowe danie podajemy z domowym makaronem, ziemniakami lub grzankami i karmelizowaną cebulką. Smacznego.

Wskazówka dotycząca podania zupy z jabłkami:

Aby zupa z jabłkami dłużej zachowała świeżość, można dodać śmietanę dopiero na talerzach. Danie z nabiałem można przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Będzie smaczne również bez śmietany lub z jej wegańską alternatywą.

Zupa z jabłek jest pyszna

canva/HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: food2

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >