Jemy je na potęgę, a są pełne pestycydów. Mycie tych owoców zwykłą wodą to za mało
Po owoce sięgamy z przekonaniem, że są one wartościowe dla naszego zdrowia. Jednak wiele z nich jest zanieczyszczonych pestycydami. Zwykłe mycie tu nie wystarczy. Jak myć owoce, by można jeść je bez uszczerbku dla zdrowia? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Owoce i chemikalia
W okresie zimowym nie mamy zbyt dużego wyboru owoców . Jednak chętnie sięgamy po winogrona, jabłka i cytrusy . Jemy je dla smaku i z myślą o naszym zdrowiu. Jednak musimy wiedzieć, że owoce pokryte są chemikaliami. Mowa dokładnie o pestycydach, które znajdują się na skórce wielu owoców.
Te chemikalia mają chronić owoce przed atakami szkodników . Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group publikuje informacje o owocach , które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W czołówce są winogrona, jabłka i cytrusy. Również borówki, truskawki, czy brzoskwinie są pełne chemii. Dlatego tak ważne jest właściwe mycie owoców przed ich zjedzeniem.
Jak myć owoce?
Warto zwrócić baczną uwagę na dokładne mycie owoców przed ich spożyciem. Tak popularne zimą winogrona, jabłka i cytrusy pokryte są pestycydami . Zwykle owoce myjemy pod bieżącą wodą. Niestety okazuje się, że to stanowczo za mało. Jak w takim razie myć owoce?
Jednam z polecanym i naturalnych sposób na mycie owoców , jest usunięcie zanieczyszczeń przez przygotowanie pewnego roztworu. Robimy go z wody i sody oczyszczonej. Sposób jest tani, skuteczny i łatwo dostępny. Soda oczyszczona ma właściwości alkaliczne . Dzięki temu neutralizuje pestycydy, usuwa brud i bakterie.
Jak przygotować roztwór z sody oczyszczonej?
Roztwór z sody oczyszczonej przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 1 litr letniej wody
- 1- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sody w wodzie. Następnie do roztworu wkładamy winogrona, jabłka, cytrusy, czy też inne owoce . Powinny spędzić one ok. 15 minut w takim roztworze. Po upływie tego czasu owoce delikatnie pocieramy rękoma lub szczoteczką.
Potem myjemy je pod bieżącą wodą, osuszamy i gotowe. Roztwór z sody oczyszczonej usuwa pestycydy, które są trudne do usunięcia . Roztwór jest też naturalny i bezpieczny w użyciu. Pisaliśmy o najnowszych wieściach o Tomaszu Jakubiaku. Polecaliśmy przepis na panierowane bakłażany od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: zdrowie.parenting.pl