Dino obniżyło ceny kuzyna dorsza. Jest wręcz napakowany białkiem i selenem
Ryba na piątek to zawsze zdrowy i smaczny wybór. Teraz w dobrej cenie kupimy jedną z nich w Dino. Warto włączyć ją do diety. Jest zdrowsza i tańsza niż dorsz.
Ryby w naszej diecie
Co warto przyrządzić na obiad w piątek? Wielu z nas sięga po ryby. Częstym wyborem jest dorsz lub łosoś. Jednak po jedną rybę sięgamy zbyt rzadko. Mowa o mintaju, który jest bliskim kuzynem dorsza. Tę rybę warto jeść nawet 3 razy w tygodniu. Mintaj pochodzi z Oceanu Atlantyckiego i jest bardzo popularna w Ameryce Północnej.
Z tej ryby robi się nawet burgera rybnego w sieci restauracji McDonalds. Mintaja możemy kupić w polskich sklepach w postaci filetów. Warto się na niego skusić, bo jest napakowany wartościowym białkiem, witaminą B6 i B12. W tej rybie nie zabraknie też selenu i chudego mięsa. Mintaj jest też tańszy od dorsza, a równie smaczny.
Najnowsze wieści o Tomaszu Jakubiaku. Tego nikt się nie spodziewałMintaj dla każdego smakosza
Mintaj jest bogaty w kwasy omega-3 i słynie z mięsa o łagodnym smaku. Gdy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, to zawiera niski poziom rtęci. Oznacza to, że jest bezpieczna do spożycia. Po mintaja mogą sięgać osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu i problemy z sercem.
Jedzenie tej ryby doskonale wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego i wspiera odporność. Mintaj zawiera dużą dawkę selenu, który doskonale wpływa na pracę naszego serca. Jedzenie tej niskokalorycznej ryby sprzyja utracie kilogramów. Gdy trenujemy, to warto jadać mintaja, który pełen jest wartościowego białka. Teraz tę zdrową i smaczną rybę kupimy z promocji w sieci sklepów Dino.
Kup mintaja w Dino
Filet z mintaja w kupimy w Dino w cenie 8,99 zł. Tyle trzeba zapłacić za 380-gramowe opakowanie mrożonych filetów z tej ryby. Przed obniżką mintaj kosztował 11,99 zł. Dlatego warto wybrać się do Dino i kupić tę wartościową i smaczną rybę. Jak przyrządzić mintaja na obiad?
Mintaja można usmażyć w panierce lub upiec go w piekarniku. Wcześniej rybę należy doprawić solą i pieprzem. Filet skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło i zawijamy w folię aluminiową. Mintaja pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pisaliśmy, jak zrobić szybką i smaczną sałatkę Dakos. Radziliśmy, by dereń włączyć do diety, bo to najzdrowszy owoc świata.
Źródło: zywienie.medonet.pl, marketdino.pl