Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Opanieruj jak kotleta i połóż na patelni. Strzelczyk pokazał genialny sposób na obiad bez mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2025 22:00

Opanieruj jak kotleta i połóż na patelni. Strzelczyk pokazał genialny sposób na obiad bez mięsa

obiad bez mięsa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jaki obiad na piątek zachwyci smakiem? To danie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Bezmięsny “kotlet” w chrupiącej panierce będzie idealny na ten dzień. Gwarantuje to  prosty przepis od znanego kucharza. 

Obiad bez mięsa tylko od Strzelczyka

Jaki obiad bez mięsa będzie smakował całej rodzinie? To danie z przepisu Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu każdy przygotuje obiad na piątek w prosty sposób. Wszystko dlatego, że znany kucharz poleca recepturę na bakłażana w panierce.

Warzywo piecze się, a potem smaży na złoty kolor. Bakłażan w takim wydaniu przypomina kotleta schabowego. Smaczny i mięciutki w środku, a na zewnątrz przyjemnie chrupiący. Taki znakomity obiad bez mięsa zrobimy z przepisu, który można zobaczyć na YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

obiad bez mięsa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Żaden seler, żadne jabłko. Te dodatki do surówki z marchewki są najlepsze, smak kładzie na łopatki

Jak zrobić bakłażana w panierce na obiad na piątek?

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1 jajko
  • mąka
  •  bułka tarta
  • parmezan

Przygotowanie obiadu na piątek zaczniemy od nakłucia bakłażanów, polania oliwą i wstawieniu do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upływie tego czasu bakłażany wyjmujemy i zostawiamy, by przestygły. Warzywa obieramy i zostawiamy korzonek.

Obrane bakłażany przyciskamy widelcem na ręczniku papierowym. Potem odsączamy ręcznikiem, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym z dwóch stron. Bakłażana oprószamy mąką, zanurzamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 

Obiad bez mięsa, czyli prawie schabowy

Danie smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor. Bakłażan w trakcie smażenia posypujemy startym parmezanem. Obiad bez mięsa wychodzi bardzo apetyczny. Bakłażan po usmażeniu można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Taki obiad na piątek jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Danie, które wygląda jak schabowy, nie ma ani grama mięsa. Dostarczy nam jednak mnóstwo smaku. Dlatego koniecznie wypróbujemy przepis od Tomasza Strzelczyka w swojej kuchni. Pisaliśmy o atrakcyjnych cenach mięsa w Lidlu. Podpowiadaliśmy, jakiego pieczywa zdaniem dietetyka, nie warto kupować w Biedronce. 

obiad bez mięsa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA