Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Patent na medal, potrzebujesz tylko pomarańczy i zapałki. To nic nie kosztuje
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.01.2025 19:17

Patent na medal, potrzebujesz tylko pomarańczy i zapałki. To nic nie kosztuje

Pomarańcze
Fot. Shutterstock/siamionau pavel

Domowa lampka zapachowa za grosze? Tak, to możliwe. Wystarczy kilka prostych składników, byśmy mogli z łatwością poeksperymentować ze świeczką z pomarańczy.

Świeczka zapachowa z pomarańczy

Pomarańcza jest owocem cenionym nie tylko w naszej diecie. Uwielbiamy jej smak, ale ten łatwo przywołać, posługując się pokrewnym mu zmysłem: zapachem. Dlatego chętnie sięgamy po aromaty pomarańczowe – nie tylko w deserach i koktajlach, lecz także w świeczkach.

Aromat pomarańczy jest nieco inny od jej smaku. Nawet w bardzo słodkich owocach będzie on nieco bardziej gorzki. Do tego przy spalaniu świeca taka wytwarza specyficzny zapach, przywodzący na myśl spalaną parafinę. Z opisu nie brzmi to zachęcająco, ale ten ciepły aromat w małych dawkach dla większości ludzi jest czymś przyjemnym.

olejki eteryczne
fot. Canva
Tak otworzysz każdy słoik. Zapomnij o proszeniu kogoś o pomoc

Olejki eteryczne pomarańczy

Za moc tego ciepłego, gorzko-słodkiego pomarańczowego posmaku odpowiedzialne są olejki eteryczne. Zgromadzone są w skórce owoców cytrusowych i to między innymi one sprawiają, że skórka ta jest soczysta, jędrna i błyszcząca. Często słyszymy o naturalnych woskach owocowych i nie bez powodu kojarzymy wosk także jako składnik do przygotowywania świeczek.

Olejki są oczywiście palne. Wykorzystują to nawet barmani, efektownie strzelając olejkami ze ściśniętej skórki pomarańczy i wywołując chwilowy wybuch aromatyzujący drinki i ich otoczenie. Jednak w może mniej spektakularny, ale za to milszy sposób można spalać składniki pomarańczy, przygotowując z niej świeczkę.

Zapach pomarańczy w domu

Ktoś mógłby powiedzieć, że lepszym określeniem dla takiego produktu byłoby słowo „lampka”. Nasza świeczka nie ma bowiem stałego wosku. W zamian używamy dowolnego oleju. Wystarczy wydrążyć połówkę pomarańczy przekrojonej w poprzek. Miąższ zjadamy, zostawiając tylko rdzeń z albedo (czyli białej części, wystający pośrodku pustej miseczki.

Połówkę pomarańczy wypełniamy olejem, ustawiamy na stabilnej podstawce i niepalnej powierzchni (dla bezpieczeństwa) i podpalamy biały rdzeń. Do oleju warto dodać też kilka kropel olejku eterycznego z buteleczki. Z wydrążonej drugiej połówki pomarańczy przygotować można pokrywkę lub, oczywiście, drugą świeczkę.

Wypróbuj też przepis na chłopski garnek Tomasza Strzelczyka i sposób na domowy dozownik do oleju.

świeczka pomarańczowa
fot. Canva