Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste
Naleśniki są daniem, które lubią jeść nie tylko dzieci, ale też dorośli. Możemy przygotować je dosłownie na każdy posiłek. Smakują na słodko i na słono. Jednak ja jesienią stawiam na zupełnie inny dodatek do naleśników. Ten jest smacznym i zdrowym symbolem jesieni.
Zrób naleśniki z dynią i ciesz się ich smakiem
Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy zrobić je na słodko i na słodko. Będą doskonale z mięsnym lub warzywnym farszem . Oprócz tego naleśniki możemy smażyć, ale też zapiekać.
Każdy smakosz znajdzie na pewno dla siebie wersje naleśników, która mu najbardziej odpowiada. Ja ostatnio przyrządzam naleśniki z warzywem, które ma intensywny pomarańczowy kolor i jest symbolem jesieni. Robię naleśniki z dynią . Danie wychodzi złociste, bardzo puszyste i przepyszne.
Jak zrobić naleśniki z dynią?
Składniki:
- 300 g dyni
- 2 łyżki cukru
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 300 g mąki
Dynie kroimy w średniej wielkości kostkę i gotujemy 20 minut. Wrzucamy ją do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, sól i mleko. Dosypujemy drożdże i wbijamy jajka.
Wszystko dokładnie miksujemy i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką. Odstawiamy na 30 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Złociste naleśniki z dyni dobre na jesień
Naleśniki z dynią wyjdą nam w pięknym złocistym kolorze. Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że danie jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie . Wygląda efektownie i wspaniale smakuje. Dynia jest bardzo zdrowa i działa dobroczynnie na nasz organizm.
Takie naleśniki będą nie tylko puszyste i pyszne, ale też zdrowe i pełne witamin. Możemy podawać je z dodatkiem twarożku i konfitury. Będą też pyszne smakować z dżemem z dyni. Radziliśmy, jak taki dżem z dyni zrobić. Polecaliśmy też przepis na jesienny sernik z dyni.