Smakosze.pl Przepisy Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste
YouTube/@AZIZAGOTOVIT

Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na naleśniki. Smakują o wiele lepiej i są kusząco złociste

11 października 2023

Naleśniki są daniem, które lubią jeść nie tylko dzieci, ale też dorośli. Możemy przygotować je dosłownie na każdy posiłek. Smakują na słodko i na słono. Jednak ja jesienią stawiam na zupełnie inny dodatek do naleśników. Ten jest smacznym i zdrowym symbolem jesieni.

Zrób naleśniki z dynią i ciesz się ich smakiem

Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy zrobić je na słodko i na słodko. Będą doskonale z mięsnym lub warzywnym farszem . Oprócz tego naleśniki możemy smażyć, ale też zapiekać.

Każdy smakosz znajdzie na pewno dla siebie wersje naleśników, która mu najbardziej odpowiada. Ja ostatnio przyrządzam naleśniki z warzywem, które ma intensywny pomarańczowy kolor i jest symbolem jesieni. Robię naleśniki z dynią . Danie wychodzi złociste, bardzo puszyste i przepyszne.

naleśniki
YouTube/@AZIZAGOTOVIT
Nie mogłam uwierzyć, czym sąsiadka doprawia surówkę z kapusty na zimę. Spróbowałam i się zachwyciłam

Jak zrobić naleśniki z dynią?

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 300 g mąki

Dynie kroimy w średniej wielkości kostkę i gotujemy 20 minut. Wrzucamy ją do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, sól i mleko. Dosypujemy drożdże i wbijamy jajka.

Wszystko dokładnie miksujemy i dosypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy i miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką. Odstawiamy na 30 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Złociste naleśniki z dyni dobre na jesień

Naleśniki z dynią wyjdą nam w pięknym złocistym kolorze. Dodatek drożdży do ciasta sprawia, że danie jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie . Wygląda efektownie i wspaniale smakuje. Dynia jest bardzo zdrowa i działa dobroczynnie na nasz organizm.

Takie naleśniki będą nie tylko puszyste i pyszne, ale też zdrowe i pełne witamin. Możemy podawać je z dodatkiem twarożku i konfitury. Będą też pyszne smakować z dżemem z dyni. Radziliśmy, jak taki dżem z dyni zrobić. Polecaliśmy też przepis na jesienny sernik z dyni.

naleśniki
YouTube/@AZIZAGOTOVIT
Przepis na tę zupę mam od znajomego dietetyka. Jest tak smaczna, że robię ją co kilka dni
Zjadł obiad w stołówce policjantów na komendzie. Powiedział wprost, co myśli o cenach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy